Witam.
Proszę o pomoc. Ruter Dlink DIR-300 z DD-WRT chodzi o to, że mam jedne adres zewnętrzny, a sieć jest tak zrobiona, że nie mogę uruchomić na tym Debianie rutera.
Więc chciałbym jakoś przekazać zewnętrzny adres z rutera na Debiana, i nie chodzi mi o DMZ.
Pozdrawiam.
Przekazanie adresu IP z rutera z DD-WRT na Debiana
DD-WRT v24 sp2
NAT / QoS > Port Forwarding
DD-WRT v23
Applications & Gaming > Port Forwarding
Pozdrawiam.
NAT / QoS > Port Forwarding
DD-WRT v23
Applications & Gaming > Port Forwarding
Pozdrawiam.
Kod: Zaznacz cały
Modem -> ruter -> kilka komputerów (w tym serwer)
Jednak problem z mailem wygląda tak, że Google nie chce przyjmować maili od serwera z wewnętrznym IP.
Chciałbym żeby na serwerze był zewnętrzny adres IP, jednak nie mogę go postawić przed ruter.
Chyba jaśniej.
Pozdrawiam.
No i google ani większość serwerów pocztowych nie będzie Ci takich wiadomości przyjmować, ponieważ zgodnie z normami serwer pocztowy powinien mieć prawidłowy rekord MX dla domeny. Domena z kolei powinna mieć swój adres publiczny. Jeżeli chcesz mieć serwer pocztowy to wg mnie albo powinieneś wykorzystać smart hosta (serwer z zewnętrznym IP, który będzie przejmował wiadomości od Twojego serwera i posyłał je dalej) lub zrezygnował z routera. Jeżeli ktoś jednak znalazł rozwiązanie to chętnie je zobaczę bo miałem podobną zagadkęNa serwerze stawiam serwer www ftp mail (wszystko na ISPCP).
Jednak problem z mailem wygląda tak, że Google nie chce przyjmować maili od serwera z wewnętrznym IP.
Chciałbym żeby na serwerze był zewnętrzny adres IP, jednak nie mogę go postawić przed ruter.