instalacja sterowników do karty graficznej ATI HD4850

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
rejestracja_to_fallus

instalacja sterowników do karty graficznej ATI HD4850

Post autor: rejestracja_to_fallus »

Zainstalowałem Debiana. Mam kartę ATI HD4850. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia. Jestem bardzo zadowolony z tego jak uniwersalny system operacyjny daje sobie radę. Napis:

Kod: Zaznacz cały

Input signal out of range
jest doprawdy dziełem artysty. Na pewno jego stworzenie zajęło grubo ponad 8000 godzin pracy w MSPaincie i kodowaniem Assembly.

Naprowadzi mnie ktoś łaskawie na to, jak łatwo zainstalować sterowniki ATI z konsoli na Debianie?

@ironia
Tyle dobrego słyszałem o tym systemie, a takie proste Ubuntu radzi sobie z tym znacznie lepiej.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

ATi

Post autor: Zalingrad »

1. Debian, to nie Ubuntu.
  2. Jakiej wersji Debiana używasz? Lenny (5.05)? Squeeze (6.0)? Sid?
  3. Komunikat ten raczej oznacza, iż ustawione odświeżanie dla monitora jest zbyt duże.

Rozwiązanie?

Warto spróbować skryptu sgfxi lub ręczne utworzyć plik /etc/X11/xorg.conf.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Potem zaloguj się jako administrator i wklep:

dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
albo samo:

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Kiedy przeglądałeś jakąś aktualną dokumentację Debiana lub chociażby to forum? Dlaczego podajesz nieaktualne informacje?
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

Post autor: Zalingrad »

Ostatni raz musiałem tak eksperymentować dość dawno (rok temu) na Debianie "Lenny". Informacje, które napisałem wykorzystałem przy grzebaniu ze swoją kartą ATI (gdy ją jeszcze miałem). Jednak jak wspomniałem, było to dawno. Nie śledzę niestety wszystkiego na bieżąco, bo z Nvidią nie mam żadnych problemów. Nie było moim zamiarem podawanie nieaktualnych informacji. Faktycznie, te elementy już nie są potrzebne.

Można usunąć mojego posta powyżej.
ODPOWIEDZ