Witam.
Mam pytanie, na które odpowiedź wydaję się być prosta, jednak nigdzie w sieci nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi pasującej do mojego przypadku.
W swojej sieci mam serwer postawiony na Debianie pełniący funkcję routera. Chciałbym spytać Was, jaką i gdzie należy dodać regułę (iptables?), aby serwer akceptował połączenia na danych portach pochodzące z zewnętrznego IP z aplikacji komputerów znajdujących się wewnątrz sieci. Nie wiem czy jasno się wyraziłem, dlatego podaję przykład z konfiguracji Outlook Express:
- po wpisaniu wewnętrznego IP (192.168.1.x) OE pobiera/wysyła wiadomości będąc wewnątrz sieci, będąc na zewnątrz już nie
- po wpisaniu zewnętrznego IP (89.119.171.xxx) OE pobiera pobiera/wysyła wiadomości kiedy znajduje się na zewnątrz sieci, wewnątrz już nie
Chciałbym skonfigurować serwer tak, aby po wpisaniu zewnętrznego IP OE pobierał/wysyłał wiadomości zarówno będąc wewnątrz, jak i na zewnątrz sieci.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Zewn
Miałem kiedyś taki problem i rozwiązałem go tak (tu przykład dla IMAPs):
Powstała pętelka z markowaniem pakietów. Mam nadzieję, że się połapiesz w zmiennych bo imo są intuicyjne a nie chce mi się klepać.
W MUA ustawiasz wtedy $EXT_IP i śmiga z którejkolwiek strony się nie podłączy
Nie wiem co z wydajnością filtra dla dużej liczby połączeń, nie sprawdzałem a używane to było w niewielkiej sieci...
Kod: Zaznacz cały
$ipt -A FORWARD -d $MAIL -p tcp --dport 993 -j ACCEPT
$ipt -t nat -A PREROUTING -d $EXT_IP -p tcp --dport 993 -j DNAT --to $MAIL:993
$ipt -t nat -A POSTROUTING -o $INT_IF -m mark --mark 0x4 -j SNAT --to $INT_IP
$ipt -t mangle -A PREROUTING -i $INT_IF -p tcp --dport 993 -d $EXT_IP -j MARK --set-mark 0x4
W MUA ustawiasz wtedy $EXT_IP i śmiga z którejkolwiek strony się nie podłączy

Nie wiem co z wydajnością filtra dla dużej liczby połączeń, nie sprawdzałem a używane to było w niewielkiej sieci...
w pierwszym przypadku wystarczy zrobić przekierowanie 192.168.1.0/24 -> 192.168.1.x:993 -> 89.119.171.xxx:993,Al-Hassan pisze:...
- po wpisaniu wewnętrznego IP (192.168.1.x) OE pobiera/wysyła wiadomości będąc wewnątrz sieci, będąc na zewnątrz już nie
- po wpisaniu zewnętrznego IP (89.119.171.xxx) OE pobiera pobiera/wysyła wiadomości kiedy znajduje się na zewnątrz sieci, wewnątrz już nie
...
w drugim po prostu nie zezwalać na przekazywanie pakietów z sieci wew. do hosta/ów o danym IP i na wskazany port.