Laptop R780-JS06PL pytanie o sterowniki i oprogramowanie.

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
smokeing

Laptop R780-JS06PL pytanie o sterowniki i oprogramowanie.

Post autor: smokeing »

Witam.

Przymierzam się do kupna tego laptopa i zwrotu licencji Windowsa (na infolinii powiedzieli mi, że dostanę 50€).
Interesuje mnie jak wygląda sprawa aplikacji zarządzających procesorem tego laptopa.
Producent dodaje do laptopa oprogramowanie (niestety pod Windowsa) które zmniejsza taktowanie procesora oszczędzając tym samym energię. Co ciekawe procesor tegoż laptopa jest wyposażony w technologię TurboBoost.
1) Czy ta technologia jest niezależna od systemu operacyjnego?
2) W testach widziałem, że owy program do zmiany taktowania procesora, na trybie maksymalnego oszczędzania wyłącza TurboBoost i ustawia taktowanie `na sztywno`, a na pozostałych trybach definiuje jakby zakres dla tego automatycznego podkręcenia. Czy istnieje jakaś podobna aplikacja pod Debiana?
3) Czy istnieje jakaś bardziej rozbudowana aplikacja do zarządzania baterią oraz ThinkPadem, niż te występujące normalnie w Gnome?

Wiem, że są to pytania trochę głupie, ale nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. Wolę dowiedzieć się wszystkiego przed zakupem :)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Smokeing
yantar
Member

Post autor: yantar »

Sam TurboBoost w procesorach Intela jest czysto sprzętowy (o ile wiem) i niezależny od platformy systemowej. Co do aplikacji to już ktoś inny się musi wypowiedzieć.
ODPOWIEDZ