el_carles pisze:Pokaż tu wynik:
coo?? :> sory ze tak troche nie kumam ale z linuxem mam kontakt od wczoraj i malo co wiem ]Karta 802.11g Wireless LAN
Na dobrą sprawę, nie znalazłem jakichś bezproblemowych sterowników natywnie napisanych pod linuxa. Z pomocą przychodzi pakiet ndiswrapper pozwalający na wykorzystanie sterowników Windowsowych do obsługi sprzętu WiFi. Całość działa świetnie

Ważnym elementem jest w tym przypadku kompilacja jądra z obsługą urządzeń radiowych. Zaznaczamy więc opcję:
Linux Kernel Configuration: Kernel 2.6.17
Wireless LAN (non-hamradio) --->
[*] Wireless LAN drivers (non-hamradio) & Wireless Extensions
i kompilujemy jądro.
W tym momencie przygotować musimy oryginalne sterowniki naszego WiFi dostarczane przez Acera na płytkach, wraz z laptopem. Inną możliwością jest pobranie ich ze strony Acera
ftp://ftp.support.acer-euro.com/noteboo ... 80211g.zip .
Emergujemy pakiet ndiswrapper poleceniem emerge ndiswrapper. Rozpakowujemy nasze sterowniki i szukamy pliku bcmwl5.inf. Wydajemy polecenie ndiswrapper -i /sciezka/do/bcmwl5.inf. Ladujemy modul ndiswrapper poleceniem modprobe ndiswrapper. W tej chwili polecenie ifconfig -a powinno pokazać nam nasz nowy interfejs sieciowy:
Code: ifconfig -a
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:A4:65:92:0F
inet addr:192.168.2.2 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:10 Memory:c0204000-c0206000
Dodajemy modul ndiswrapper do pliku /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 poleceniem echo "ndiswrapper" >> /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6. [/quote]
jęsli to by zadziałało w moim przypadku ( w co nie wierze...) to jak to zrobić :>?
//do cytatów używaj tagów quote, lub wyraźnie odznaczaj co jest cytatem (ale preferowane są tagi)
velmafia