Debian na laptopie 7" WIFI 2GB HD - jak zainstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
lethys

Debian na laptopie 7" WIFI 2GB HD - jak zainstalować?

Post autor: lethys »

Witam.

Dzisiaj kupiłem na allegro reklamowany jako najtańszy laptop, chiński wynalazek. Właśnie czegoś takiego szukałem do pracy, mały, poręczny.

Link: [url]http:\\allegro.pl\item1110229414_mini_netbook_laptop_7_wifi_2gb_hd_nowosc.html[/url]

Chcę go głównie wykorzystywać do pisania tekstów oraz przeglądania internetu.

Problem pojawia się z pisaniem tekstów, ponieważ, ma anglojęzycznego Linuksa bez polskich znaków.

Pytania:
  1. Jest możliwość wgrać (dograć) polskie znaki do wersji, która jest aktualnie zainstalowana (znam dane tylko z aukcji)?
  2. Przeczytałem gdzieś, że mogę jako że to amr - zainstalować Debiana amr na nim. Tylko, że laptop nie ma cd-romu itp. Mogę wgrać instalacyjną wersję Debiana na pendrive i po prostu uruchomić z niego instalację z?
Netbook/ Laptop 7" WIFI 2GB HD
Mikro rozmiary, waga zaledwie 700g
Stworzony do przeglądania Internetu, odbierania poczty elektronicznej,
edytorów tekstowych itp. Idealny w podróży, samochodzie itp.

Wydajność:
Procesor: 300MHz VIA ARM 32bit CPU
Łączność: Wifi 802.11 a/b/g
Model procesora: VIA-ARM VT8500
Technologia RAM: DRAM 128M
Wyświetlacz:7" TFT HD
Maksymalna rozdzielczość: 800x480
Monitor: 7" TFT
Karta Graficzna: Zintegrowana
Dysk twardy: NAND Fast Flash, 2GB
Slot PCMCIA: 1x SDCard slot

Połączenia:
Porty: 3x USB 2.0,1x SDCard slot,1xRJ45
Audio/Video: wbudowane głośniki, wbudowany mikrofon
1x 1/8" (3.5mm) słuchawki/Line-Out
1x 1/8" (3.5mm) Mikrofon
Komunikacja:
Networking/Data Link Protocol: Fast Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g
Wireless Connection: Wifi
Wireless Protocol: 802.11 a/b/g

Ogólnie:
Typ urządzenia: Notebook
System operacyjny: WinCE
Myszka: TrackPad
Bateria: 1800mAH smart lithium-ion batteries
Zasilanie:AC, DC can DC can car charger
Dostępne kolory: Czarny, biały, różowy
Wymiary:212mmx142mmx28mm
Waga netto:0.65kg
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

To on ma linuksa, czy WinCE?
Odpowiedź na pytanie, czy coś da się dograć jest ewentualnie możliwa po stwierdzeniu jaki tam jest (dokładnie) system operacyjny.
life

Post autor: life »

A Debiana nie chciałeś zainstalować? http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.5/arm/iso-cd/ :)

A co do systemu to słyszałem że Androida stawiają na tych wynalazkach.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Możesz też zawsze pobawić się taką dystrybucją jak MeeGo, o ile udostępniają wersję na ARMa.
Ostatnio bardzo dużo szumu jest wokół tego, i sporo pozytywnych opinii zbiera.
lethys

Post autor: lethys »

Nie na nim jest Linux, ktoś wstawił ten opis w mój post.

Proszę sprawdzić na aukcji jakie parametry.

Nie mam pojęcia jaki jest system tam? Nie mam również doświadczenia z instalacją Linuksa. Nigdy nie instalowałem.

Mnie tylko i wyłącznie zależy na tym abym miał polskie znaki. Chciałbym je dograć jeżeli jest taka możliwość.
pavbaranov
Senior Member

Chłopie, skąd mam(y) wiedzieć jaki tam system siedzi. Twój post był edytowany przez fnmirka, ale nie sądzę, by wsadził opis sprzętu z kosmosu. Co to to nie! Na ARMa masz kilka dystrybucji. Debian, Ubuntuchodne... teoretycznie dają się zainstalować. Jeśli tak, to i spolszczyć można. Problem z tego typu wynalazkami bywa taki, że jeśli coś jest dokładnie zrobione pod określony system (np. zgodnie z opisem WinCE), to może być problem z zainstalowaniem czegokolwiek innego.
Z reguły, na tych chińskich wynalazkach dają się zainstalować dystrybucje fedoro i ubuntu pochodne, bowiem są to dwie - chyba - najbardziej popularne tam dystrybucje. Ściągnąć spolszczenia, choćby w źródłach można. Potem można się pobawić.
Generalnie jednak - jeśli mógłbym coś doradzić, to najprostsze EEEPC da Ci więcej satysfakcji.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Ten netbook ma TYLKO 2 GB miejsca na dysku więc czy starczy miejsca aby zainstalować Debiana w wersji dla procesorów ARM? Ile miejsca zajmuje system z podstawowymi pakietami plus jakiś bardzo lekki menadżer pakietów (KDE chyba by było za ciężkie i za wielkie na takie mini?) i przeglądarka dla ARM?

Tak nawiasem pisząc też mi się ten netbook podoba, ale bólem w nim jest wielkość "dysku"... Czy np. karta pamięci (ewentualnie pendrive) odpowiedniej wielkości mogłaby zastąpić ten wewnętrzny dysk?

Edycja:
Tutaj znalazłam parę odpowiedzi na niektóre moje i nie moje pytania dotyczące tego mikrusa. ;)

http://www.btn.pl/sprzedam_2499_mini_la ... daz__.html
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

lethys, opis przekopiowałem z aukcji, do której podałeś odnośnik i cenę sprzętu. Odnośniki do serwisów aukcyjnych mają to do siebie, że mają krótką żywotność. Dlatego podając informacje na forum o sprzęcie, należy podać takie dane jak wkleiłem na podstawie Twoich informacji. Inaczej to za kilka dni nikt nie będzie wstanie ustalić o jaki sprzęt chodzi.

Jeżeli na tym komputerze (jak twierdzisz) jest zainstalowany Linux to na pewno będzie działać polecenie:

Kod: Zaznacz cały

uname -a
Przedstaw jego wynik.
pavbaranov
Senior Member

Dokładnie jak napisał fnmirk - link na allegro już nie działa.
Wracając do E700 - wszędzie gdzie jest oferowany ma WinCE. Cokolwiek by to nie znaczyło, albowiem - bodaj ostatni tak oznaczany system przez Microsoft, to Windows CE 2003. Problemem może być jakakolwiek aktualizacja, albowiem nawet dla Windows Mobile 5.0 już praktycznie nie jest dostępna, a 2003 to jeszcze poprzedni system. Polonizacja jego może zatem stać pod znakiem zapytania.
Czy zaś jakikolwiek linux na nim chodzi, czy nie, o to jest pytanie. Tutaj: http://www.linux-arm.org/Main/WebHome jest wiki dotyczące linuksów na ARMie. Z tego co wiem, bodaj Androida się udaje uruchamiać. Generalnie zaś szukałbym jakichś systemów na PDA, pomimo, że są porty - choćby Debiana - na tę architekturę.
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

pavbaranov pisze:Dokładnie jak napisał fnmirk - link na allegro już nie działa.
Działa, działa, tylko w pierwszym poście jest chyba nieco błędnie zamieszczony.
http://www.allegro.pl/item1110229414_mi ... owosc.html
Niemniej jednak stoi napisane - WinCE, a na linku od Katiushy to nawet "Windows CE 6.0 ang." (inna oferta, ale raczej laptop ten sam).
Katiusha pisze:Czy np. karta pamięci (ewentualnie pendrive) odpowiedniej wielkości mogłaby zastąpić ten wewnętrzny dysk?
To zależy, do jakich celów ;) I nie zastąpić, a raczej uzupełnić.
ODPOWIEDZ