Cześć.
Jak od zera (bo widziałem jakieś wzmianki na forum jak szukałem przez Google) skonfigurować modem HUAWEI E156G - Play Online na kartę pod Debianem?
root@debian:~# uname -a
Linux debian 2.6.32-bpo.3-686 #1 SMP Wed Mar 17 14:31:18 UTC 2010 i686 GNU/Linux
root@debian:~# dpkg --print-architecture
i386
Modemu jeszcze nie podłączałem, komputer to Asus EEE 1000H
PS. A przy okazji jak 3 lata temu z tego korzystałem to czy muszę kupić nową kartę? W sumie nie jest to aż taki wydatek bo 19zł no ale jak nie trzeba to tylko doładować wolę, a może ktoś wie?
Może zanim zadasz pytanie, po prostu włącz ten modem.
Nie wiem, czy już z 2.6.30, ale generalnie - na współczesnym Linuksie (Debian Lenny nie jest "współczesny" ) - ten modem działać powinien domyślnie, a konfiguracja w network-maneger winna się ograniczyć do wybrania z listy Playa.
Na forum zwracamy się przede wszystkim z problemami, a nie z potencjalnymi problemami.
Na drugie pytanie odpowiedzi udzieli Ci salon Playa; ja nie mam pojęcia.
pavbaranov pisze:na współczesnym linuksie (Debian Lenny nie jest "współczesny"
A dlaczego nie jest? Mam Lenny.
pavbaranov pisze:a konfiguracja w network-maneger winna się ograniczyć do wybrania z listy Playa
Ktoś ma ten profil gotowy?
Przetestuję później bo teraz nie mam przy sobie tego netbooka, oby zadziałał ten modem, w ogóle jak sprawdzić czy działa bo jeszcze kartę muszę doładować, ale to dopiero będę za tydzień, bo idę do szpitala i chcę tam korzystać. A to doładowanie ,,playa'' ma ograniczenie czasowe.
Profil - nie wiem jak w Debianie, ale chyba też - jest w samym network-managerze (w zasadzie w odrębnym pliku, jednak powinien Ci go pobrać automatem; jeśli nie, to w Kubuntu nazywa się mobile-broadband-provider, w Debianie jeśli nie tak samo, to pewnie podobnie).
Każdy Debian stable jest "stary" w stosunku do obecnych w chwili jego wydania wersji programów, co wynika z polityki jego wydawania. Sterowniki do tego typu urządzeń są w kernelu, w moim przypadku jest to - standardowo - 2.6.32 (ty masz 2.6.30), a stosuję obecnie 2.6.35. Nowsze wersje kernela (na pewno 2.6.31 i 2.6.32 obsługują ten model modemu, jak wcześniejsze - nie pamiętam, a nie bardzo chce mi się sprawdzać - chyba też).
PS1: Jeśli system go nie zobaczy będziemy się zastanawiać co dalej.
PS2: Nie wiem jak w n-m z Debiana Lenny, ale niegdyś by uzyskać połączenie komórkowe w n-m konieczne było wyłączenie w nim sieci bezprzewodowych.
PS3: Jeśli potrzebujesz desktopowego Debiana, to lepiej od razu zainstaluj wersję Squeeze (nie rozwijamy tutaj tego tematu, jest wystarczająco rozwinięty na forum).
root@debian:~# uname -a
Linux debian 2.6.32-bpo.3-686 #1 SMP Wed Mar 17 14:31:18 UTC 2010 i686 GNU/Linux
root@debian:~# lsusb | grep Huawei
Bus 005 Device 002: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem
Plus jest widoczny w network-managerze to powinno wszystko działać? Pytal mnie o pin, a właściwie tyle chyba potrzeba i wszystkie dane są wbudowane w urządzenie? Czy potrzeba jakiś profil?
Bo na razie nie mogę testować bo muszę kartę doładować, a jest limit czasowy, a chcę z tego korzystać w szpitalu, więc na razie nie aktywuję.