Program loguj

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Fudddi

Program logujący obciążenie łącza na serwerze VPS - interfejs venet0

Post autor: Fudddi »

Witam.
Mam następujący problem: jestem posiadaczem serwera VPS zakupionego w firmie logout.

Chciałem się dowiedzieć, czy istnieje jakiś program logujący do pliku użycie łącza na poszczególnych "portach".

W ramach uprzedzenia chciałem powiedzieć iż w systemie są widoczne 3 interfejsy:[INDENT],,lo'' - to jest ruch lokalny od serwera do serwera.[/INDENT]oraz:[INDENT],,venet0''
[/INDENT]oraz ten który mnie interesuje:[INDENT],,venet0:0'' - nie umiem zmusić programu do monitorowania tego interfejsu i zapisu logu z wynikami.
Po rozmowie z firmą hostingową dowiedziałem się iż jest to ten interfejs jednak nie potrafili mi udzielić bliższych informacji na temat jakim programem mogę wykonać żądane operacje
[/INDENT]Ps. Proszę nie wyskoczyć z odpowiedzią, że usiłuję monitorować zły interfejs, dla VPS eth0 nie istnieje.

Próbowałem programy, które były polecane tutaj na forum:

Kod: Zaznacz cały

iftop
oraz programu:

iptraf
Załączam jeszcze polecenie, którym usiłowałem go zmusić do zapisania logu:

/usr/sbin/iptraf -u -s venet0:0 -t 1 -B -L /var/log/iptraf
Bez flagi ,,u'' można zapomnieć o tym żeby program w ogóle zauważył ten interfejs!
Po dodaniu flagi ,,u'' i zmianie interfejsu z ,,lo'' na ,,venet0'' pliki z logami w ogóle się nie tworzą.
Z góry dziękuję za pomoc w przeanalizowaniu problemu.
czakll

Post autor: czakll »

Przepraszam, post pomyłka
db
Beginner

Post autor: db »

Chciałem się dowiedzieć, czy istnieje jakiś program logujący do pliku użycie łącza na poszczególnych "portach".
Tak. Iptables + prosty skrypt BASHowy. Na pewno chcesz logować ruch per port?

Z aplikacji, sprawdź ifstat. Bardzo miła. Następnie zobacz jak jest otagowana i sprawdź inne -- przez:

apt-cache search...

Ps. Proszę nie wyskoczyć z odpowiedzią, że usiłuję monitorować zły interfejs, dla VPS eth0 nie istnieje.
Usiłujesz. Venet0:0 to alias interfejsu venet0. Aliasy rządzą się innymi prawami niż ,,pełnoprawne'' interfejsy. Nota bene -- eth0 śmiało może istnieć, wystarczy zmienić nazwę.
Fudddi

db pisze: Tak. Iptables + prosty skrypt BASHowy. Na pewno chcesz logować ruch per port?
Odp. 1 Rozumiem że o ten skrypt chodzi: http://www.void.gr/kargig/blog/2004/08/ ... ccounting/
Odp. 2 Tak na pewno chcę monitorować ruch ,,per port'' ponieważ do monitorowania całego interfejsu używam skryptu chcesz sam zobacz http://www.cs-skill.pl/vnstats

db pisze: Z aplikacji, sprawdź ifstat. Bardzo miła. Następnie zobacz jak jest otagowana i sprawdź inne -- przez:

apt-cache search...
Faktycznie bardzo fajna aplikacja będę musiał z nią pokombinować
db pisze: Usiłujesz. Venet0:0 to alias interfejsu venet0. Aliasy rządzą się innymi prawami niż ,,pełnoprawne'' interfejsy. Nota bene -- eth0 śmiało może istnieć, wystarczy zmienić nazwę.
Eh, faktycznie przejęzyczenie sprostowanie -> Na moim VPS-ie interfejs Eth0 nie istnieje!
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Fudddi, jeszcze jeden taki numer jak w innym temacie i Twoje konto zostanie zablokowane.
Fudddi

Zaraz o co Ci biega?!
Mam ci pokazać całą rozmowę to jeśli jesteś naprawdę inteligenty to zrozumiesz o co mi chodzi ?!

-> Wiesz w jakim języku wyszedł linux i w jakim jest większość poradników do niego?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Odświeżenie tematu.
ODPOWIEDZ