[+] skonfigurowany BIND na localhost oraz zak

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Fazuss

[+] skonfigurowany BIND na localhost oraz zakłopotanie z wpisem w resolv.conf

Post autor: Fazuss »

Witam.

Nie jestem jakiś guru z tych spraw ale na uczelni miałem ciekawy przypadek który nie został należycie wytłumaczony więc pytam Was drodzy forumowicze ... a zatem.
W moim przypadku posiadam Linuksa zainstalowanego na wirtualnej maszynie. Interfejs eth0 jest natem do interfejsu fizycznego komputera, dzięki któremu łącze się do sieci Internet. Interfejs eth1 jest wirtualny z adresem 192.168.0.1/24. Mam zainstalowaną i uruchomioną usługę BIND z kilkoma wpisami, które wskazują na mój komputer. Teraz zagadka, dlaczego z tej samej maszyny wirtualnej wszystko działa kiedy wpiszę do resolv.conf:

Kod: Zaznacz cały

nameserver 127.0.0.1
(co jest prawdą bo w końcu jest to interfejs zwrotny), ale nie działa po wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

nameserver 192.168.0.1
który to adres wskazuje właśnie na moją maszynę, zamiast 127.0.0.1?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Bo właśnie tak skonfigurowałeś swojego binda? Masz w jego konfiguracji jakieś acl'e?
Fazuss

Post autor: Fazuss »

mariaczi pisze:Masz w jego konfiguracji jakieś acl'e?

Nie mam i już widzę że tu będzie zapewne problem, mam strefy ale acl niestety nie. Więc jak taki wpis z acl powinien wyglądać w tym przypadku?

Dodane:
Temat zamknięty, doczytałem sporo i już wiem gdzie popełniłem błąd. Nie wskazałem interfejsu na jakim BIND ma nasłuchiwać. Mogę się jedynie postukać mocno w głowę i przeprosić za zawracanie głowy.
ODPOWIEDZ