Ja bym Ci radził ściągnąć Debiana 4.0 Etch (teraz walczysz pewnie z Sarge), unikniesz w ten sposób wielu problemów podczas instalacji i po. System który chcesz zainstalować jest po prostu przestarzały
Ehh :/ A czy w tym debianie 4.0 instalacja jest podobna jak w tym tutorialu co znalazlem ?? Bo jestem kompletnym laikiem, dopiero ucze sie linuxa a nawet nie moge go uruchomic :|
I czy takie skrypty jak w tym debianie co instaluje, moge podpiac pod 4.0 ??
Jeszcze jedno pytanie, co za roznica jest w LILO a GRU ??
Ok dziekuje, jeszcze raz sprobuje tego co mam, bo moze pokrecilem cos w partycjach i stad ten blad. Jesli nie ruszy to sprobuje wg poradnika do ktorego podaliscie linki.
ja na Twoim miejscu bym odpuścił ten poradnik co podałeś a zastosowałbym się do poradnika na tym forum, po prostu jest aktualny!Nie ma co czasu marnować.
Co prawda nie polecam wogole tej 4.0 gdyz jest niedorobiona jak malo co. Juz zdazylem zapoznac sie z wszystkimi 3 mozliwosciami. Nie bede opisywal dlaczego jestem taki nie zadowolony ale dodam jedynie ze w koncu jakos mi w miare wszystko smiga. Po tej instalacji twierdze ze byla to najbardziej czcasochlonna instalacja w moim zyciu.
Wiesz mimo tego ze nie jestes zaawansownym userem to bym rzucil Ciebie na gleboka wode i proponowal wybrac instalacje expert. Tam krok po kroku (ale z glowa) isc. Z glowa tylko dla tego ze jak zainstalujesz gruba to nie instaluj lilo.
Co do gruba i lilo to moim zdaniem (chociaz mam male doswiadczenie z lilo) grub ma wiele wiecej opcji (ktore normalnemu userowi nie przydadza sie) w sumie bym to porowanl do kde i gnome.
@stepek
przykłady, przykłady, przykłady .....
każdy może napisać że coś jest kiepskie - ale wypadałoby poprzeć to czymś więcej niż zdaniem "bo ja tak uważam".