Witam.
Wiem, że istnieje coś takiego, ale może ktoś mi wytłumaczy jak się odbywa i jak się tworzy tzw. multi serwery?
Tzn. nie wiem, czy dobrze rozumuję, ale mam pewną stronę internetową, z którą nie radzi sobie już jeden serwer, czy mogę dołączyć drugi, pomocniczy? Jak to skonfigurować, żeby ze sobą współgrało itp.?
P.S.
Wiem, że jest to w Internecie, ale nie jestem anglojęzyczny, a po polsku nic nie wygrzebałem.
Pozdrawiam.
Multi serwer - jak si
Kosztowne? W jakim sensie? Jeżeli platforma sprzętowa to jakiś PC to kilkaset złotych na nowego strupa to niewiele. Jeżeli jest to jakiś serwer z prawdziwego zdarzenia to też nie są to wielkie koszty. Poza tym, cóż to za strona, że serwer klęka pod jej ciężarem? Naprawdę musiałoby być duże obciążenie (żądania, ciągnięcie danych z bazy, ciężkie zapytania, skalowanie obrazków przez skrypty php, czasy przerwania połączeń itp.) żeby trzeba było robić równoważenie obciążenia (ang. load balancing). Naprawdę sugeruję porządną optymalizację serwera, baz danych, skryptów strony. Chyba że celem tego tematu na forum jest Twoje ubogacenie się o wiedzę nt. równoważenia obciążenia, wówczas rzucimy Ci tematy i sobie doczytasz w internecie.adasiek_j pisze:Poza tym równoważenie obciążenia (ang. load balancing) to dosyć kosztowne rozwiązanie (sprzętowe) lub kosztowne czasowo (programowe, z udziałem własnym).
Więc dwa razy bym się zastanowił, czy naprawdę tego chcesz/potrzebujesz.
Adam