Witam.
Problem jak w tytule. Zainstalowałem więc sobie clamav'a. Pod Gnome'm używam nakładki Avscan i nie ma z nią problemów (poza tym, że krzyczy zawsze, że clamav ma już nowy silnik, a ja używam starego). Pod KDE postanowiłem użyć nakładki Klamav, której kiedyś używałem pod Mandrivą i bardzo fajna była. Wywala mi jednak ten właśnie error, gdy kliknę na zakładkę "aktualizuj" (chodzi o basę wirusów). Rzuciło mi się gdzieś w oczy, że problem może naprawić zainstalowanie nowego engine'a clamav, ale nie ma nic nowszego w repo Etcha. Ma ktoś jakieś pomysły?
Klamav wyrzuca "Config file error" przy próbie akt
- parrotlarch
- Beginner
ten blad to nic strasznego ...juz nie pamietam jak go rozwiazywalem, ale nie instalowalem zadnych nowych silników etc. nawet chyba trzeba bylo zrobic updatea z poziomu roota czy jakos tak i juz bylo po problemie.
Po prostu chce tylko powiedziec ze rozw. tego problemu jest banalne.pokombinuj troche i na pewno sie doszukasz (ja nie uzywam juz antywira -jakos nie mam po co )dlatego ci nie powiem dokladnie co i jak.
Po prostu chce tylko powiedziec ze rozw. tego problemu jest banalne.pokombinuj troche i na pewno sie doszukasz (ja nie uzywam juz antywira -jakos nie mam po co )dlatego ci nie powiem dokladnie co i jak.
- parrotlarch
- Beginner
pamietam ze ja doszedlem z nim do ładu z poziomu roota chyba a juz na pewno z poziomu konsoli...nie pamietam czy wpiywalem stamtad wlasnie
czy robilem cos podobnego ale za pierwszym razem po pol godzinie problem mialem z głowy.
jakdalej bedziesz mial problem to chyba sam znowu zaintaluje to cos i ci powiem co i jak.
Kod: Zaznacz cały
sudo freshclam
jakdalej bedziesz mial problem to chyba sam znowu zaintaluje to cos i ci powiem co i jak.
- parrotlarch
- Beginner
po wpisaniu jako root freshclam wyskoczyło mi:
[ Dodano: 2007-05-13, 20:42 ]
...aha, próbowałem dopiero teraz skanować cokolwiek i wyskakuje mi "database initialization error"
up to date...zdaje się, ze jestem na bierząco z bazą wirusów, ale przy kliknięciu w klamavie na aktualizację wyrzuca mi wciąż ten error...ClamAV update process started at Sun May 13 20:36:38 2007
WARNING: Your ClamAV installation is OUTDATED!
WARNING: Local version: 0.90.1 Recommended version: 0.90.2
DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq
main.inc is up to date (version: 43, sigs: 104500, f-level: 14, builder: sven)
daily.inc is up to date (version: 3236, sigs: 11354, f-level: 15, builder: ccordes)
[ Dodano: 2007-05-13, 20:42 ]
...aha, próbowałem dopiero teraz skanować cokolwiek i wyskakuje mi "database initialization error"
zainstalowalem sobie tego clamav ale pech chcial ze mi od razu zaskoczył tym razem 
najpierw :
czyli ze okey ...pamietam ze wczesniej mialem dokladnie taki sam problemjak ty (pod edgy i dapperem) ale jakos wybrnołem bez stresów.
nie chce tu mącić...ale to bylo naprawde prozaiczne...jesli nie skombinowalem z konsolą to moze odpowiedniąkolejnośc wduszalem w samym klamav
na pewno musisz wejsc do zakladki UPDATE i zrobic update clamav automatically (ja mam jego virus base directory w swoim home/user)
ponizej koniecznie datebase upadate settings i zrob aktualizuj teraz. jakos tak kombinowalem +powyzsze poprzednie uwagi i mi poprzednim razem zaskoczyło.
czego tobie tez zycze.
ostatecznie sprobuj wygoglowac twoj bład i dopisac clamav ..n apewno cos znajdziesz.
pozdro!

najpierw :
pozniej zrobilem pod konsoląsudo aptitude install clamav klamav
i wyrzuciło:sudo freshclam
Kod: Zaznacz cały
une@dune:~$ sudo freshclam
ClamAV update process started at Mon May 14 21:09:39 2007
main.cvd is up to date (version: 43, sigs: 104500, f-level: 14, builder: sven)
daily.cvd is up to date (version: 3243, sigs: 11528, f-level: 15, builder: ccordes)
nie chce tu mącić...ale to bylo naprawde prozaiczne...jesli nie skombinowalem z konsolą to moze odpowiedniąkolejnośc wduszalem w samym klamav
na pewno musisz wejsc do zakladki UPDATE i zrobic update clamav automatically (ja mam jego virus base directory w swoim home/user)
ponizej koniecznie datebase upadate settings i zrob aktualizuj teraz. jakos tak kombinowalem +powyzsze poprzednie uwagi i mi poprzednim razem zaskoczyło.
czego tobie tez zycze.
ostatecznie sprobuj wygoglowac twoj bład i dopisac clamav ..n apewno cos znajdziesz.
pozdro!