Xmail i zmiana portu z 25 na 587
Xmail i zmiana portu z 25 na 587
Witam.
Jak skonfigurować serwer poczty Xmail, aby nasłuchiwał połączeń od MUA na porcie 587 zamiast domyślnego 25. Mój ISP (nie TP) zablokował port 25 wychodzący i od tego czasu nie mam możliwości wysyłania poczty. Siedzę nad tym 3 dzień i nie wiem jak tą sprawę ugryźć. Ustawienia, które są w dokumentacji Xmaila nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
Jak skonfigurować serwer poczty Xmail, aby nasłuchiwał połączeń od MUA na porcie 587 zamiast domyślnego 25. Mój ISP (nie TP) zablokował port 25 wychodzący i od tego czasu nie mam możliwości wysyłania poczty. Siedzę nad tym 3 dzień i nie wiem jak tą sprawę ugryźć. Ustawienia, które są w dokumentacji Xmaila nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
http://www.xmailserver.org/Readme.html
COMMAND LINE
-Sp port
Set SMTP server port (if you change this you must know what you're doing).
Kod: Zaznacz cały
[B][SmtpConfig-IP | SmtpConfig-IP,PORT][/B]
-Sp port
Set SMTP server port (if you change this you must know what you're doing).
Próbowałem i dodałem już wpis w server.tab:
gdzie adres IP to adres komputera, który usiłuje wysłać pocztę przez port 587 ale to nie działa. Brak mi pomysłów.
SmtpConfig-192.168.20.104,587
gdzie adres IP to adres komputera, który usiłuje wysłać pocztę przez port 587 ale to nie działa. Brak mi pomysłów.
A jak uruchamiasz serwer? Próbowałeś dodać w wierszu poleceń opcję: To jest dla SMTP.
-Sp port
Dodałem do cmd_line ale nadal przy próbie wysłania wywala błąd. Xmail uruchamia się razem ze startem systemu.
-Sp 587
Pokaż wyniki polecenia
netstat -ln | grep 587
netstat -ln | grep 25
serwer:/# netstat -ln | grep 25
tcp 0 0 0.0.0.0:25 0.0.0.0:* LISTEN
serwer:/# netstat -ln | grep 587
serwer:/#