Wydajno

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
pijanyadmin

Wydajność otwartego sterownika karty graficznej radeon 9550 - Ubuntu 11.04

Post autor: pijanyadmin »

Posiadam kartę radeon 9550, od wersji Ubuntu 9.10 nie jest ona wspierana przez ATI, także instalacja zamkniętych sterowników odpada.

W Ubuntu 9.10 wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

glxgears
nie był zadowalający, dlatego postanowiłem dodać repozytorium:

deb http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/ppa/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/ppa/ubuntu lucid main
Aktualizacja do tej wersji załatwiła sprawę, dzięki czemu wydajność była zadowalająca do np. płynnej pracy w blenderze.

Po aktualizacji systemu z wersji 9.10 na 10.04 problem z wydajnością się powtórzył, jednak nie pobiera żadnych aktualizacji z tego repozytorium, a wynik wspomnianego wcześniej polecenia nie zachwyca:

glxgears
288 frames in 5.0 seconds = 57.505 FPS
293 frames in 5.0 seconds = 58.452 FPS
294 frames in 5.0 seconds = 58.673 FPS
279 frames in 5.0 seconds = 55.754 FPS
A po wyłączeniu tego okna jest:

XIO:  fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"
      after 2839 requests (38 known processed) with 0 events remaining.
Pliku xorg.conf nie posiadam, jednak po jego utworzeniu i zapisaniu w nim:

Section "Device"
        Identifier      "ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]"
        Driver          "ati"
EndSection
I zmianie "driver ati" na "driver radeon" wynik wydajności się nie zmienia.

Zainstalowane sterowniki to:

xserver-xorg-video-radeon
xserver-xorg-video-ati
Czy ktoś wie od czego zależy uzyskana wydajność karty graficznej? Wiem, że to już stary model, jednak w poprzednich wersjach systemu i xorga działało dobrze.
Zgłosiłem ten problem na launchpadzie, jednak brak jak na razie odpowiedzi.

Może trzeba dodać coś jeszcze do Xorga?

Edycja:
Ps. Dlaczego z tego repozytorium nie są już pobierane żadne aktualizacje? W poprzedniej wersji praktycznie pojawiały się codziennie.
Ps2. Akceleracja działa.
rorio

Post autor: rorio »

Cóż, wydajność otwartych sterowników pozostawia wiele do życzenia. Co gorsza, ostatnio miał miejsce spory regres w stosunku do poprzednich wersji. Możesz jeszcze spróbować z radeonhd, ale nie liczyłbym na jakąś znaczącą poprawę.
Z tego co zrobiło ati można wyciągnąć tylko jeden wniosek: tym panom dziękujemy.
yantar
Member

Post autor: yantar »

rorio pisze:Cóż, wydajność otwartych sterowników pozostawia wiele do życzenia. Co gorsza, ostatnio miał miejsce spory regres w stosunku do poprzednich wersji. Możesz jeszcze spróbować z radeonhd, ale nie liczyłbym na jakąś znaczącą poprawę.
radeonhd nie są przeznaczone do tych układów (r3xx). Niestety ale z tymi starszymi radeonami robi się coraz większy problem, ATI przestało je wspierać, cóż musieli podjąć jakiś krok jeśli chcieli odzyskać trochę pola na rynku. Ostatnie wspierające je sterowniki zamknięte są z marca ubiegłego roku ale nie współpracują z nowym xserverem i robi się błędne koło. Zobaczymy co wyskoczy w najbliższych dniach.
Inna sprawa glxgears to nie benchmark do testowania wydajności karty i fps nie trzeba się specjalnie sugerować. (Choć wynik jest w tym wypadku i tak zastanawiająco niski)
http://wiki.cchtml.com/index.php/Glxgea ... _Benchmark
pijanyadmin

Wiem, jednak nie dawało mi spokoju że w poprzedniej wersji systemu wszytko działało poprawnie, a zmian pod względem xservera nie ma dużych w porównaniu z wersja u9.04 do u9.10. Dlatego przeszukałem jeszcze raz wszystkie fora i pokombinowałem z ustawieniami. Jak się okazało można uzyskać większą wydajność dzięki KMS. https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSetting

yantar - wiem że glxgears to nie benchmark, jednak dobrze pokazuje wydajność, nie chodzi zresztą o dokładne sprecyzowanie co do 1FPSa.

Dla porównania:

glxgears
3044 frames in 5.0 seconds = 608.780 FPS
3166 frames in 5.0 seconds = 633.048 FPS
3175 frames in 5.0 seconds = 634.969 FPS
3076 frames in 5.0 seconds = 615.167 FPS
Może nie jest to demon wydajności, ale do komfortowej pracy w blenderze w zupełności wystarczy.
rorio

Post autor: rorio »

yantar pisze:Niestety ale z tymi starszymi radeonami robi się coraz większy problem, ATI przestało je wspierać, cóż musieli podjąć jakiś krok jeśli chcieli odzyskać trochę pola na rynku.
Czy porzucanie wsparcia dla wcale nie tak starych modeli ma im pomóc odzyskać rynek? :)
pijanyadmin

Powtórka z rozrywki. Zrobiłem aktualizację systemu Ubuntu 11.04 i akceleracja jest, sterowniki są (otwarte, te same niezmieniane), jednak wydajność znowu spadła i to znacznie (tak jak opisałem w pierwszym poście).

Włączenie KMS w grub.cfg nic nie daje, wartości glxgears są takie same przy opcji "0" lub "1". Jakiś pomysł gdzie wydajność karty radeon 9550, w Ubuntu może siedzieć i jak ją włączyć? W poprzedniej wersji właśnie pomogła tylko zmiana https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSetting teraz nie.

Ps. Wiem, że temat odgrzany, ale dotyczy dokładnie tego samego.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Czy z xorg.conf czy bez system używa tego samego sterownika - radeon.
O uzyskanie lepszej wydajności możesz się pokusić zmieniając w xorg.conf metodę akceleracji. Do wyboru jest XXA, UXA, EXA.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Włączenie KMS w grub.cfg nic nie daje, wartości glxgears są takie same przy opcji "0" lub "1".
Chyba Ci się naprawdę nudzi:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Glxgea ... _Benchmark

Szukasz problemów gdzie ich nie ma.
pijanyadmin

fnmirk - wiem doskonale że to w zasadzie nic nie pokazuje, pisałem już o tym nawet wyżej. Jednak chodzi o ogólne zobrazowanie wydajności i takowej nie ma. I nie ma to znaczenia czym robie pomiar, skoro jest to widoczne gołym okiem.

DaVidoSS - niestety, zmiana metody akceleracji nie pomaga.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:skoro jest to widoczne gołym okiem.
Co jest widoczne gołym okiem? Jaki program nie chce działać na tym systemie? Przestań szukać jakichś wzorców w postaci pomiarów itp., skonfiguruj system do pracy. Odinstaluj zbędne oprogramowanie. Pod Ubuntu też można to sprawnie zrobić.

Ubuntu aby działało, w wielu wypadkach wymaga dużo więcej pracy przy konfiguracji niż Debian. W Debianie musisz coś doinstalować i skonfigurować. W Ubuntu usunąć tak aby nie zepsuć systemu.

Nie wiem jak teraz wyglądają pliki konfiguracyjne dotyczące synaptica i tym samym apta w Ubuntu ale w pierwszej kolejności należałoby wyłączyć instalację pakietów polecanych do instalacji. Usunąć zbędne usługi (rsync) i dopiero szukać wydajności.

Jeżeli chcesz wydajnie korzystać z takiego programu jak blender to na pewno do tego nie nadaje się środowisko graficzne gnome i połowa usług ładowanych razem ze startem systemu.
Do wydajnej pracy z blenderem potrzebny jest w miarę szybki komputer i minimalistyczne środowisko graficzne. Zainteresuj się np. openboksem czy nawet e17.
ODPOWIEDZ