Od kilku miesięcy jestem stałym użytkownikiem linuksa i oprócz tego systemu nie mam już innego. Chciałem wypróbować jednak różne dystrybucje i trochę na nich popracować.
I tutaj moje pytanie.
Mam zainstalowanego openSuSe 10.2 na dysku SATA. jest tam podział na: /- 20GB , /home- koło 140gb i 1gb SWAP. Teraz Na drugim dysku(80GB ATA) chciałem instalować różne dystrybucje. Zainstalowałem debiana ale nie mogę go uruchomić :/. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Jeżeli na pierwszym dysku mam partycję SWAP czy muszę ją tworzyć i na tym drugim, czy też inne dystrybucję będą korzystały z tej partycji? Jeżeli nie będą, to czy na drugim mogę utworzyć jedną partycję SWAP dla wszystkich tam umieszczonych dystrybucji czy muszę tworzyć dla każdej jednej?
2. Czy po instalacji każdej jednej dystrybucji muszę od nowa instalować gruba, czy można tamtego jakoś łatwo zaktualizować?
3. Czy da się odrazu przy instalacji Debiana4.0 uaktualnić go do wersji testowej jeśli mam płytkę z Stable?
4. Jak zainstalować Debiana z KDE bo odrazu instaluje mi gnoma?
5. Czy jeżeli bym zainstalował dwa środowiska graficzne np. KDE i GNOME to można zainstalować jakieś menu graficzne do wyboru środowiska czy trzeba ręcznie wklepywać jakie środowisko chce się uruchomić?
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam