Witam.
Skonfigurowałem sobie postfiksa z bazą mysql i wszystko ładnie działa. Wysyła i odbiera ale mam problem z uruchomieniem SpamAssassina. Zainstalowałem go w /etc/default/spamassassin ustawiłem na:
W pliku konfiguracyjnym odhashowalem ustawienia restart usługi powiódł się ale w nagłówku wiadomości nie ma że spamassassin skanował i nie wiem o co chodzi, czy ma to związek, że mam pocztę przez mysql?
Musisz dodać odpowiednie content_filter w /etc/postfix/master.cf (lub zrobić to w /etc/postfix/main.cf -- wedle uznania). Postfix musi wiedzieć, że SA jest zainstalowany.
db pisze:Musisz dodać odpowiednie content_filter w /etc/postfix/master.cf (lub zrobić to w /etc/postfix/main.cf -- wedle uznania). Postfix musi wiedzieć, że SA jest zainstalowany.
Tak myślałem, że trzeba coś dodać w main.cf, a jak ten wpis content_filter ma wyglądać?
Trochę poszedłem na skróty i zainstalowałem amavasia uruchamiając tylko anty spam bez antywirusa i działa. Tylko, że problem w tym, że on wrzuca odrzucone maile do swojego folderu tmp czyli /var/lib/amavis/tmp. Domniemywam, że brakuje procmaila, który by kierował do /home/poczta/domena/użytkownik/spam A może w konfiguracji amavisa trzeba ustawić?