Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem na forum więc na wstępie witam wszystkich.
Mam pewien problem z Xfce4-> o ile dla roota wszystko działa poprawnie to zwykły użytkownik nie ma dostępu do menu. Kiedy klikam na menu na panelu, lub prawym klawiszem myszy - nic się nie dzieje. Próbowałam zmieniać uprawnienia, ale nic to nie dało.
Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem?
Dodam, że problem pojawił się po aktualizacji systemu, ale nie jestem pewna, czy po aktualizacji jakiegoś konkretnego pakietu, czy też po aktualizacji jądra do wersji 2.6.33. System to Debian Lenny z aktualizowany do Sida
[+] xfce4 - nie dzia
Rozumiem, że masz na panelu przycisk menu Xfce ale po kliknięciu nie pojawia się lista?
Prawdopodobnie nie ustawił się w konfiguracji prawidłowy plik z menu Xfce.
Kliknij prawym na przycisku, wybierz Preferencje.
Tam musisz ustawić ścieżkę do pliku menu albo domyślnie, wtedy system powinien wybrać automatycznie ścieżkę do pliku:
Lub ustawić własny plik menu.
Standardowy plik z menu użytkownika mieści sie:
Niestety Xfce 4.6 nie obsługuje pliku z domyślnym menu Debiana (/etc/xdg/menus/debian-menu.menu) co skutkuje właśnie takim efektem jak opisałaś (kwestie zachowania wytycznych konstrukcji pliku menu Freedesktop i ogólnie cały cyrk, sam już nie byłem w stanie dojść po czyjej stronie stoi racja czy deweloperów Debiana czy tych od Xfce).
Sprawdź czy posiadasz pakiet menu może został odinstalowany podczas aktualizacji. Jak jest można spróbować jeszcze użyć na koncie użytkownika polecenia
Ogólnie zarządzanie menu Xfce w wersji 4.6 to porażka. Dopiero w kolejnej odsłonie ma się to zmienić na plus.
Prawdopodobnie nie ustawił się w konfiguracji prawidłowy plik z menu Xfce.
Kliknij prawym na przycisku, wybierz Preferencje.
Tam musisz ustawić ścieżkę do pliku menu albo domyślnie, wtedy system powinien wybrać automatycznie ścieżkę do pliku:
Kod: Zaznacz cały
/etc/xdg/menus/xfce-applications.menu
Standardowy plik z menu użytkownika mieści sie:
~/home/użytkownik/.config/menus/xfce-applications.menu
Sprawdź czy posiadasz pakiet menu może został odinstalowany podczas aktualizacji. Jak jest można spróbować jeszcze użyć na koncie użytkownika polecenia
update-menus
Polecenia: nie mogę użyć jako zwykły uzytkownik, ale problem z menu rozwiązałam tym sposobem:
Dodatkowo nie mogę uruchomić jako zwykły użytkownik-> komunikat, że nie może uruchomić, brak procesu potomnego..? Nie bardzo wiem o co chodzi.. Mogę poprosić o jakąś radę?
update-menus
Kolejny problem jaki napotkałam: brak skrótów typu alt+ctrl+backspace-> ten problem jest również na koncie roota.Lub ustawić własny plik menu.
Standardowy plik z menu użytkownika mieści sie:Kod: Zaznacz cały
Kod: ~/home/użytkownik/.config/menus/xfce-applications.menu
Dodatkowo nie mogę uruchomić
xfce4-settings-manager
1. Prawdę mówiąc nie wiem jak teraz zmieniono skrót z restartowaniem środowiska graficznego nie używam.shagrin pisze: Kolejny problem jaki napotkałam: brak skrótów typu alt+ctrl+backspace-> ten problem jest również na koncie roota.
Dodatkowo nie mogę uruchomićjako zwykły użytkownik-> komunikat, że nie może uruchomić, brak procesu potomnego..? Nie bardzo wiem o co chodzi.. Mogę poprosić o jakąś radę?Kod: Zaznacz cały
xfce4-settings-manager
Przeszukaj forum ewentualnie załóż nowy temat. (na forum obwiązuje zasada jeden "jeden temat - jeden problem", chyba że są one pokrewne lub wynikają jeden z drugiego)
2. Jakiś błąd. Menedżer Xfce nie chce się uruchomić nawet wybierając go z menu?