HP F4210 jak wykona

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

HP F4210 jak wykonać kalibrację urządzenia pod Debianem?

Post autor: Zalingrad »

Witam.
Posiadam urządzenie z serii wszystko w jednym HP f4210 zainstalowane na Debianie Lenny ze środowiskiem GNOME.
Zauważyłem, że jakość wydruku jest w porządku, tylko tabelki, podkreślenia i obramowania drukuje bardzo nierówno.
Postanowiłem więc skalibrować mój kombajn. Pierwsze co przyszło mi na myśl, to konfiguracja za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

system-config-printer
Po wpisaniu tego i kliknięciu prawym przyciskiem myszy na ikonkę mej drukarki w tym menu wybrałem opcję Edycja. W zakładce Ustawienia jest do wyboru kilka opcji. Mnie najbardziej zainteresowały te spod znaku ,,Testy i konserwacja''. Przyciski typu ,,Wydrukuj stronę próbną'', czy ,,Wyczyść głowicę'' są jednak na szaro, nieaktywne.

Porzuciłem więc zabawę z tym i zainstalowałem graficzną nakładkę na hplip. Tam zaś w zakładce Actions jest moja wyczekiwana opcja Align Cardriges. Komunikat informuje mnie, że potrzebuję:

alignment site
i zaznacza, że jeśli jej nie mam, to powinienem kliknąć na przycisk obok, zwany:

Print page
Klikam, daję mu papier i czekam, godzinę i nic się nie dzieje. Nie drukuje mi w ogóle tej strony. Ma ją w zadaniach (według hplip) jednak nic w tym kierunku nie robi.

Dodam może, że tusz mam dopełniany w punkcie uzupełnień. Normalnie każde inne kartki oraz stronę testową zadrukowuje dzielnie. Ale dalej nie mogę skalibrować tego kombajnu. Windowsowi się udało. Stronę wyrównującą powinienem położyć na skanerze i ją zeskanować. Wtedy sam ma się skalibrować.
ODPOWIEDZ