[+] HTB nie pami
-
[+] HTB nie pamięta regułek po restarcie
Witam.
Otóż mam taki problem, HTB nie pamięta regułek po restarcie systemu, tak wszystko pięknie działa ograniczanie łącza oraz podział łącza. Dopóki nie zrestartuje się systemu. Nie wiem co z tym zrobić, ponieważ to przy większej ilości użytkowników będzie bardzo męczące wprowadzać regułki. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Otóż mam taki problem, HTB nie pamięta regułek po restarcie systemu, tak wszystko pięknie działa ograniczanie łącza oraz podział łącza. Dopóki nie zrestartuje się systemu. Nie wiem co z tym zrobić, ponieważ to przy większej ilości użytkowników będzie bardzo męczące wprowadzać regułki. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
- LordRuthwen
- Moderator
-
Właśnie nie, sprawa wygląda następująco, po instalacji systemu Debian 5.03 Lenny dodaje tylko mc, ssh i squida. Konfiguruję interfejs kart sieciowych i tyle. Do tego mam iptables oraz iproute wraz z jądrem 2.6.686.6 zainstalowane ale gdy wpisuję regułki do htb z terminala po prostu to działają one dopóki nie uruchomię ponownie serwera. Czyli np. stworzyć plik startowy, wpisać w niego regułki i dodać do jądra, tak, bo nic innego mi nie przychodzi na myśl.
- LordRuthwen
- Moderator
Tak, taka jest zasada działania, tak samo jest z regułkami iptables, po restarcie musisz wprowadzić je na nowo.
Stwórz sobie gdzieś plik, np /etc/init.d/htb, nadaj mu prawa do uruchamiania, wpisz do niego to co chcesz i dodaj ścieżkę do niego w /etc/rc.local
To jest jeden ze sposobów jak to możesz zrobić.
Stwórz sobie gdzieś plik, np /etc/init.d/htb, nadaj mu prawa do uruchamiania, wpisz do niego to co chcesz i dodaj ścieżkę do niego w /etc/rc.local
To jest jeden ze sposobów jak to możesz zrobić.
-
- LordRuthwen
- Moderator
marcin1990, zrób tak, stwórz plik w /etc/init.d o nazwie htb. Następnie:
Potem:
I powinno śmigać.
Kod: Zaznacz cały
chmod +x /etc/init.d/htb
Kod: Zaznacz cały
update-rc.d htb defaults
I powinno śmigać.
-