instalacja Windows XP, Windows7 w Ubuntu - jak?
instalacja Windows XP, Windows7 w Ubuntu - jak?
Jak zainstalować systemy Windows XP i Windows7 mając już zainstalowanego Ubuntu?
Czy w Ubuntu można zainstalować Windows7 i Windows XP? Jak to się robi? Czy przez DOS, jak zainstaluję Windows XP i Windows7 nie usunie mi się Ubuntu?
Czy w Ubuntu można zainstalować Windows7 i Windows XP? Jak to się robi? Czy przez DOS, jak zainstaluję Windows XP i Windows7 nie usunie mi się Ubuntu?
Normalnie. Potem wystarczy, że przywrócisz GRUB-a (lub inny program rozruchowy, którego używasz) i wszystko będzie w porządku.molo77 pisze:Jak zainstalować systemy Windows XP i Windows7 mając już zainstalowanego Ubuntu?
Pod wirtualną maszyną (np. VirtualBox).molo77 pisze:Czy w Ubuntu można zainstalować Windows7 i Windows XP?
Windows7 u mnie na VirtualBoksie ledwo się uruchamia i okropnie się tnie, ale Windows XP sp3 prof działa bez zarzutów.
Sprzęt mam następujący: 2GB pamięci RAM, procesor T2450 Intel Core Duo 2.0GHz.
Swoją drogą, według mnie instalowanie Windowsa to porażka, a co dopiero dwóch. Jak już instalować, to tylko jeden.
Co do instalowania Windowsa, to po instalacji musisz przywrócić Gruba, np. z płyty LiveCD. Dokładny opis znajdziesz na tym forum. Znalazłem informacje za Ciebie: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693.
Sprzęt mam następujący: 2GB pamięci RAM, procesor T2450 Intel Core Duo 2.0GHz.
Swoją drogą, według mnie instalowanie Windowsa to porażka, a co dopiero dwóch. Jak już instalować, to tylko jeden.
Co do instalowania Windowsa, to po instalacji musisz przywrócić Gruba, np. z płyty LiveCD. Dokładny opis znajdziesz na tym forum. Znalazłem informacje za Ciebie: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693.
Najprościej jest zainstalować Windows XP, potem Windows7 a potem Ubuntu dla najmniej zaawansowanych.
Poza tym z tych systemów wymaga odpowiedniego podziału na partycje. Ja zrobiłbym tak:
Ja mam Windows7, Debiana i FreeBSD na jednym dysku i działa.
Po instalacji musisz odpowiednio skonfigurować program grub.
Poza tym z tych systemów wymaga odpowiedniego podziału na partycje. Ja zrobiłbym tak:
- Windows XP - 1 podstawowa partycja
Windows7 - wymaga 2 partycji z czego tu bym dał 2 podstawowe
Ubuntu na rozszerzonej
Ja mam Windows7, Debiana i FreeBSD na jednym dysku i działa.
Po instalacji musisz odpowiednio skonfigurować program grub.
Nie wiem, czy zauważyłeś ale Windows7 tworzy 1 partycję podstawową systemową wielkości 100MB. Drugą tworzysz sobie sam, na której instalujesz system.AdeBe pisze:Que? U mnie zmieścił się na jednej.Yampress pisze:Windows7 - wymaga 2 partycji z czego tu bym dał 2 podstawowe
Ale tak czy siak Ubuntu na rozszerzonej, będzie to miało swoje plusy w przyszłości.