ustawienie rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kkrzyzak

ustawienie rozdzielczości karta graficzna VIAChrome9 HC3

Post autor: kkrzyzak »

Mam taki mały problem - przy domyślnym xorgu rozdzielczość ekranu jest za duża (tzn. widzę około ćwierć ekranu) - zainstalowałem sterownik do swojej karty graficznej, i zmieniłem xorg.conf do takiej postaci:

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
	Identifier     "X.org Configured"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	RgbPath      "/etc/X11/rgb"
	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
	Load  "glx"
	Load  "record"
	Load  "dbe"
	Load  "dri"
	Load  "GLcore"
	Load  "extmod"
	Load  "xtrap"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "Monitor Vendor"
	ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: [i]: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "ShadowFB"           	# [<bool>]
        #Option     "DefaultRefresh"     	# [<bool>]
        #Option     "ModeSetClearScreen" 	# [<bool>]
	Identifier  "Card0"
	#Driver      "via"
	Driver	    "vesa"
	VendorName  "Unknown Vendor"
	BoardName   "Unknown Board"
	BusID       "PCI:0:1:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	DefaultDepth 16
	#SubSection "Display"
	#	Viewport   0 0
	#	Depth     1
	#EndSubSection
	#SubSection "Display"
	#	Viewport   0 0
	#	Depth     4
	#EndSubSection
	#SubSection "Display"
	#	Viewport   0 0
	#	Depth     8
	#EndSubSection
	#SubSection "Display"
	#	Viewport   0 0
	#	Depth     15
	#EndSubSection
	#SubSection "Display"
	#	Viewport   0 0
	#	Depth     16
	#EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16
		Modes	"1024x768" "800x600"
	EndSubSection
EndSection
Jednak wtedy X-y w ogóle nie startują, o to pełny log xorga.
Po wyłączeniu w Section "Screen" całej subection "display", gnome startuje normalnie (tzn. znowu widzę około ćwierć obrazu).
A to specyfikacja komputera, na którym pracuję.
Doinstalowywany przeze mnie sterownik to xserver-xorg-video-via.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Masz kartę VIA Chrome9 HCP. Od chwili zastosowania w Debianie tzw. "nowych" Xów, jest z nią problem w tym systemie. U mnie spowodowało to przejście na Ubuntu, albowiem problem okazał się być nierozwiązywalny. Przynajmniej przeze mnie. Możesz spróbować sterowników z VIA, może coś ich użycie da. Wszystko zależy od tego, jaką masz wersję Debiana.
kkrzyzak

Poiadam Debiana Lenny(5.0.4).
Od chwili zastosowania w Debianie tzw. "nowych" Xów, jest z nią problem w tym systemie. U mnie spowodowało to przejście na Ubuntu, albowiem problem okazał się być nierozwiązywalny. Przynajmniej przeze mnie.
A jaki Ty miałeś problem?
w zasadzie nie potrzebuję cudów - i tak nie będę odpalać compiza itp - poprostu chciałbym odpalić system w jakiejś ludzkiej rozdzielczości (1280x800 ew 1024x768).
W xorgu mam zakomentowany sterownik via - tymczasowo korzystam z vesy, ale system się wykrzacza przy próbie ustawienia jakiejkolwiek rozdzielczości...
pavbaranov
Senior Member

kkrzyzak pisze:A jaki Ty miałeś problem?
Dokładnie ten sam. Jakakolwiek próba odpalenia Debiana z "nowymi" Xami kończyła się 1/4 ekranu. Nie pomagały żadne ustawienia, włącznie z przypisaniem "na sztywno" vesy w xorg.conf. Szlak mnie trafił dopiero wówczas, gdy wczytałem się w dyskusje deweloperów nt. zgłoszonego (nie przeze mnie) błędu i wówczas zmieniłem dystrybucję.
Jak powiadam - jeśli masz Lenny, to być może coś pomogą zamknięte sterowniki od VIA. Adres dostaniesz po wpisaniu "VIA linux" w google. Instalacja jest banalna, aczkolwiek u mnie, na "wariackim" ubuntu, gdy wówczas próbowałem ją zainstalować dała przepiękny czarny ekran. Faktem, że była przewidziana dla "stabilnego" systemu, a nie tego czegoś, co wówczas miałem.
Istnieje też możliwość wywalenia z systemu sterowników openchrome i wpisania na stałe sterowników vesy. Cokolwiek to daje. Niekiedy.
Możesz również spróbować skompilować swój sterownik chrome z gita projektu. U mnie zadziałał, ale pod Ubuntu; przyznam, że pod Debianem nie próbowałem, bo mnie wkur......
kkrzyzak

trafił dopiero wówczas, gdy wczytałem się w dyskusje deweloperów nt. zgłoszonego (nie przeze mnie) błędu i wówczas zmieniłem dystrybucję.
Jak powiadam - jeśli masz Lenny, to być może coś pomogą zamknięte sterowniki od VIA
Powoli zaczynam się obawiać, że Debian nie był dobrym wyborem.
Adres dostaniesz po wpisaniu "VIA linux" w google. Instalacja jest banalna, aczkolwiek u mnie, na "wariackim" Ubuntu, gdy wówczas próbowałem ją zainstalować dała przepiękny czarny ekran. Faktem, że była przewidziana dla "stabilnego" systemu, a nie tego czegoś, co wówczas miałem.
Jedyne co udało mi się ściągnąć, to dwa pdfy z instrukcją instalacji. Instrukcja zawiera linki do sterowników, które można ściągnąć z viaarena.com, ale są martwe.
Istnieje też możliwość wywalenia z systemu sterowników openchrome i wpisania na stałe sterowników vesy. Cokolwiek to daje. Niekiedy.
Możesz również spróbować skompilować swój sterownik chrome z gita projektu. U mnie zadziałał, ale pod Ubuntu; przyznam, że pod Debianem nie próbowałem, bo mnie...
Mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat? ¦ciągnąłem sterowniki openchrome, zamieniłem sterownik z vesa na openchrome i xorg w ogóle nie startuje.
pavbaranov
Senior Member

Powiem tak: proponuję zmienić dystrybucję.
Aktualne sterowniki dla Chrome od VIA masz na: http://linux.via.com.tw/support/downloadFiles.action - niestety, jak widzisz nie ma tam wersji dla Debiana.
Możesz spróbować ze sterownikiem Legacy, który możesz pobrać stąd: http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp - niestety nie dam Ci dokładnego odnośnika, bo nie podałeś jaki to chipset (wyjdzie po lspci). I tak jest z tym problem, bowiem praktycznie jakikolwiek odnośnik klikniesz, dostajesz wersję dla Debiana 4.0, a Ty prawdopodobnie masz 5.0up. Kiedyś, kiedy jeszcze Lenny był testingiem, używałem gałęzi Lenny i Sid i na żadnej z nich nie udało mi się uruchomić tych sterowników. Na 4.0 chodziły.
Openchrome masz tu: http://www.openchrome.org/
Wersja z gałęzi stabilnej jest prawdopodobnie w Debianie i - jak widzisz - nic nie daje (doprawdy nie wiem dlaczego Debian ma z nią problem, skoro inne wersje oparte na niej obecnie nie mają takich problemów /chodzi mi o *buntu i Siduksa/). Być może wersja z trunka coś da, choć wątpię. Opis jak pobrać i skompilować sterownik masz na podanej przeze mnie stronie.
Osobiście, kiedy miałem jeszcze Debiana, problem rozwiązywałem (jeśli to tak można nazwać) na dwa sposoby (bo inne nic nie dały):
- albo używałem vesy po wyemulowaniu nowego xorg.conf poprzez X -configure (opisane na forum),
- albo używałem gałęzi testing bądź unstable, ale z wymuszonymi "starymi" Xami.
W pewnym momencie jednak coś się porąbało z zależnościami i mogłem albo używać wyłącznie nowych Xów i znów pojawiła się 1/4 ekranu. W tym momencie zmieniłem system.
PS: Problem nie dotyczył wyłącznie Debiana, bo występował także np. na Slaksie, na Sabayonie i przez pewien czas na Siduksie /ale to Debian/. Jeśli chcesz mieć Debiana, ale na którym możesz pracować, to proponowałbym ściągnięcie na próbę Siduksa. Być może obecnie się uda.
Z przetestowanych przeze mnie dystrybucji z nowymi Xami, na pewno chodził bez problemów na: *buntu 8.10 oraz 9.x i alfie 10.04. Nie udało mi się w ogóle uruchomić na 8.04. Odpowiedniki Minta również chodziły. Nie było problemów też z Mandrivą, ale jeśli pamiętam, to z Suse już był. Pozostałych dystrybucji (np. Fedory) nie testowałem.
kkrzyzak

Zrobię tak jak mówisz - akurat mam iso Ubuntu 9.10 serwer, po dociągnięciu fluxboksa zobaczę, czy jest wszystko w porządku - dam znać co i jak.

Edycja:
Krótkie podsumowanie:
Ubuntu serwer zainstalować się nie da, bo rozjeżdża się ta semi-grafika (ncurses), więc ogólnie lipa.
Czy u Ciebie zadziałało normalnie ze "starymi" X-ami i jeśli tak, to prosiłbym o jakieś informacje co to za wersja (a najlepiej jak ją w prosty sposób zainstalować)?
ODPOWIEDZ