Ad Forumowy kana

Wszystko Off Topic
jaSS
Beginner

Ad Forumowy kanał IRC

Post autor: jaSS »

W związku z tym iż jestem zwykłym szarym użytkownikiem forum nie mogę pisać w wątku w dziale ogłoszenia dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy wątek tutaj.

I chciałbym powiedzieć iż to nieprawda że na #debian.pl zwykły początkujący użytkownik nie otrzyma pomocy tylko zostanie wyśmiany czy coś w tym stylu.

Nie raz zdarzyło mi się iż otrzymałem tam pomoc w tematach tak prostych i banalnych ze teraz wstydzę się do tego tutaj przyznać ;)

Po prostu wydaje mi się że jest klika zasad, a mianowicie odpowiednia kolejność działań:

1. czytam "man"
2. czytam forum / inne strony podpowiedziane przez google / strona projektu z którym mam problem
3. powtarzam 1 i 2 trzykrotnie
4. zadaje pytanie na #debian.pl

A zanim zacznę cokolwiek robić przypomnę sobie "Jak mądrze zadawać pytania".

No chyba ze na nowym kanale po prostu stanie bot który będzie działał na zasadzie wyszukiwarki w forum dla leniwych którym sie nie chce kliknąć
"Szukaj" na stronie forum
Bo już teraz widzę że często odpowiedzią na jakieś pytanie jest wklejenie adresu do innego wątku na forum.
bartek
Beginner

Post autor: bartek »

heja,

Nie wiem jaSS co miałeś na myśli pisząc tego posta. Jeśli chodzi o kanał forumowy ma on ma celu umocnić społeczność forum i NIC więcej :-)

Pozdrawiam,
br
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

jaSS, może powiem to inaczej:
kanał #debian.linux.pl jest to kanał dla forum, o tak dla społeczności, bo SB się nie nadaje do "pogadania".

a to że oba kanały są o Debianie to chyba nic złego??

btw.
monopol straszna rzecz ;)
fraps

Post autor: fraps »

jest jeszcze #error na polskich serwerach, np. warszawa.irc.pl
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

fraps :

Jest to kanal z forum DUG'a [ http://dug.net.pl/ ]
ODPOWIEDZ