Chodzi o to, że jak sobie rejestruję domenę w nazwa.pl to mam do wyboru klika opcji obsługi tej domeny. Ja oczywiście nie chcę żadnych przekierowań tylko chcę wpisać adresy DNS-ów, które zajmują się obsługą mojej domeny.
I wszystko jest w porządku kiedy to kupuję u kogoś sprzedającego hosting (np. megiteam.pl, lh.pl) bo oni mają swoje serwery DNS. Wtedy w panelu administracyjnym nazwa.pl wpisuję te serwery DNS i jest w porządku.
A co jeżeli chcę mieć stronę uruchomioną na swoim serwerze?
Doszedłem na razie do tego, że powinienem postawić u siebie serwer DNS. Wszystko było dobrze. Zainstalowałem BIND-a. Skonfigurowałem według dokumentacji. No i co dalej?
Mam teraz serwer o zewnętrznym IP powiedzmy 123.123.123.123, który jest serwerem DNS i na którym też ma działać moja strona. DNS jest skonfigurowany tak, że wie gdzie strona leży itd. Tylko co ja teraz mam wpisać w panelu administracyjnym nazwa.pl? Tam jak chcę wpisać DNS-y jakieś to nie mogą być to adresy IP, tylko muszą być to domeny i muszą być dwa różne serwery (adresy), nie może być jeden.
Mam użyć REV-DNS tego serwera 123.123.123.123? Nie mam pojęcia jak to się powinno robić.
Może to w ogóle inaczej się powinno robić. Dlaczego ja mam w ogóle instalować jakiś serwer DNS?
Z góry dziękuję za pomoc.
[+] Jak podpina
Nie musisz instalować (tzn. konfigurować) BIND-a! Jedyne co musisz to w tym magicznym panelu wpisać na co ma wskazywać twoja domena, tzn. na jaki IP.
Jeżeli na Twój IP wskazuje więcej domen niż jedna i na każdej chcesz umieścić inny serwis www to na swoim serwerze musisz skonfigurować wirtualne hosty.
Jeżeli na Twój IP wskazuje więcej domen niż jedna i na każdej chcesz umieścić inny serwis www to na swoim serwerze musisz skonfigurować wirtualne hosty.
Dzięki wielkie za odpowiedź.grzesiek pisze:Nie musisz instalować (tzn. konfigurować) BIND-a! Jedyne co musisz to w tym magicznym panelu wpisać na co ma wskazywać twoja domena, tzn. na jaki IP.
Czyli na nazwa.pl przekierowuję wszystkie domeny na to samo IP a mój Apache2 mechanizmem o nazwie "nie znam nazwy" potrafi obsłużyć wiele domen?
Edycja:
Mam: http://httpd.apache.org/docs/2.0/vhosts/examples.html
Dziękuję.