Serwer dns - jak uruchomi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
barthek

Serwer dns - jak uruchomić?

Post autor: barthek »

Witam.

Mam zamiar uruchomić hosting stron www, posiadam sporo niewykorzystanych możliwości wysyłania plików.
Mam kilka pytań.
  1. Czy wystarczy mi jeden serwer?
  2. Czy mogę na jednym sprzęcie przechowywać pliki stron, oraz czy może być na nim serwer dns?
  3. Czytałem o tym jak skonfigurować serwer DNS ale nie wiem zbytnio jak połączyć serwer dns z serwerem www.
  4. Wiem, że można skorzystać z freedns.sgh.waw.pl w celu przekierowania adresów dns na serwer z plikami. Ale nie wiem zbytnio jak to skonfigurować.
Proszę o jakieś wskazówki jak się za to zabrać. Z góry dziękuję.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
barthek

Post autor: barthek »

Zgadza się, tyle że ja wiem jak skonfigurować usługi apacha, mysql, czy ftp. Nie wiem jak mam się zabrać za serwer dns. Jak mam skonfigurować BINDA i czy potrzebna mi jest domen którą będzie wskazywała na ten serwer dns.
Chodzi mi o to żebym mógł w panelu domeny wpisać dwa dnsy które będą wskazywały na mój serwer.
Ja to rozmumiem tak: potrzebna mi jest domena tak jakby główna na która bedzie wskazywała na serwer dns, konfiguruje serwer dns, jeżeli chcę nastepną stronę podpiąc do tego sewera muszę wpisać tylko jego adresy dns, a on w zależności od domeny wyświetli kolejną stronę?

Możliwe że to jest proste, ja jestem programista więc do końca nie mogę tego zrozumieć. Proszę o jakieś wskazówki. Jak powinienem to zrobić?
ODPOWIEDZ