Po skonfigurowaniu ekranu (rozdzielczość 1024 x 768 i odświeżania na 85 Hz) obraz pozostał przesunięyu w prawo, uniemożliwiając kliknięcie x celem zamknięcia okna. Problem rozwiązuję za pomocą Xvidtune (4 razy klikam Left, Apply i Quit. W ten sposób obraz jest wyświetlany prawidłowo. Niestety po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera całą klikaninę trzeba powtórzyć.
Może ktoś ma pomysł jak w sposób trwały skonfigurować X-y aby uniknąć stałego ustawiania obrazu?
Pozdro
Waldemar
Mam podobny problem jak przesiadam sie z Xp na Debiana i odwrotnie. Caly obraz jest przesuniety w prawo. Jednak naszczescie mam na monitorze cos jak AUTOMATYCZNA REGULACJA i natychmiast sam sie wyreguluje. Jakby ktos jednak znal rozwiazanie aby nie trzeba bylo klikac to poslucham
Dzięki - można, sam jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań, ale w moim przypadku prawie tyle samo roboty, trzeba wejść dość w zagmatwane menu OSD. Jednak co najważniejsze komp używany jest dwusystemowo i w drugiej opcji trzeba by z powrotem przesuwać w drugą stronę.
W tej sytuacji najlepsze byłoby jakieś ustawienie konfiguracyjne (Xorg.conf ?).
Pozdro
Waldemar
Też tak miałem, ale gdy zainstalowałem sterowniki do nvidii, wtedy w debianie obraz się przesunął na właściwe miejsce, czyli na środek i wszystko jest ok. Tylko, że to rozwiązanie może nie działać na wszystkich kartach graficznych. W moim przypadku nie było to takie męczące, bo x zamykający było widać, ale jego prawy bok już był schowany.
Mnie to aż tak nie męczy, bo mam podobnie jak miał mlyczek tylko minimalnie jest przesuniety obraz, takze wszystko widac. A sterowniki Nvidii nie pomoga na ati Jak na razie to sobie klikam...
A może prościej byłoby monitor ustawić "pod debiana" a ekran ustawiać programowo pod windowsem ? Zarówno sterowniki ati jak i nvidii pod win mają takie opcje.
Miałem taki sam problem. Przesunąłem sprzętowo w monitorze (pod Debianem) i nie ma żadnych problemów - przy włączaniu Windows wszystko jest ok.Nie wiem od czego to jest zależne.