Posiadam zestaw, który ma spełniać zadanie małego serwera www:
- Intel Core2Duo E8400 @3.00GHz
4 x 1 GB Kingston RAM
160 GB HDD Seagate na "/"
160 GB HDD Seagate na "/var"
Zdziwiłem się, że po tak dużej zmianie, Debian (Lenny 5.0.3) wystartował bez problemów. Jedyne co musiałem zrobić, to zmienić w /etc/network/interfaces ,,etc0'' na ,,etc1'' w dwóch miejscach. Jako że Debian przypisał nowej karcie sieciowej kolejny numer. Wszystko działało jak przed zmianą płyty, ale postanowiłem dokupić 4 dyski 320 GB i spiąć je w 2 pary RAID1 (Mirror). Skonfigurowałem je w menu RAID-u (ctrl + i) i pojedynczo klonowałem zawartość źródła na docelowy jeden dysk z pary. Norton Ghost robił to bardzo szybko, więc wolałem klonować dane na każdy z czterech dysków, niż czekać na przebudowę RAID-u po ewentualnym podłączeniu. Muszę także wspomnieć, że partycje zostały powiększone proporcjonalnie, na dwa razy większe, aby wykorzystać całe miejsce większych dysków.
Niestety system nie chciał już wystartować po wymianie mniejszych dysków na RAID.
Wyświetla się czarny ekran z napisem:
Kod: Zaznacz cały
GRUB _
Instalacja naprawcza pokazała, że Debian widzi RAID jako osobne dyski. Po użyciu przełącznika:code]dmraid=true[/code]Dopisałem po naciśnięciu klawisza Tab na pierwszej planszy instalacji Debiana, tam, gdzie wybiera się typy instalacji (Ekspert, różne środowiska graficzne). Tym razem instalator rzeczywiście zobaczyła RAID. Problemem było to, że partycja systemowa i var miały flagi:
Kod: Zaznacz cały
nie używaj