Vsftpd, WinSCP, sshd

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
xysiek

Vsftpd, WinSCP, sshd

Post autor: xysiek »

Mamy gotowy serwer (Debian Eth) i zero wiedzy na temat jego konfiguracji. Jest działająca m.in. Samba i OpenVPN. I tyle wiem. Chciałem uruchomić serwer FTP za pomocą vsftpd i w między czasie odkryłem, że z innego komputera (sieć LAN) za pomocą klienta FTP (WinSCP) mogę się logować do serwera (usługa vsftpd zatrzymana, vsftpd.conf jeszcze nie stworzony). W /etc/init.d, inetd.conf czy w wyniku polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ps -A
nie mogę znaleźć nic na temat ftp. Czy to Samba ma coś wspólnego z tym logowaniem?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Zobacz co Ci powie:

lsof -i:21
dpkg -l | grep ftp
xysiek

lsof -i:21

Nic nie wyświetla

dpkg -l | grep ftp
ii ftp 0.17-16 The FTP client
rc vsftpd 2.0.5-2 The Very Secure FTP Daemon
Wywalam oba pakiety dla porządku (apt-get remove --purge), ale dalej mogę się logować
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

xysiek pisze:za pomocą klienta FTP (WinSCP)
Ty się logujesz w końcu na FTP czy SFTP/SCP? Bo domyślnym zachowaniem WinSCP jest logowanie via SFTP, a do tego na serwerze wystarczy demon SSH. Nie ma to nic wspólnego z FTP.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

lessmian2 pisze:Ty się logujesz w końcu na FTP czy SFTP/SCP? Bo domyślnym zachowaniem WinSCP jest logowanie via SFTP, a do tego na serwerze wystarczy demon SSH. Nie ma to nic wspólnego z FTP.
Otóż to, kolega lessmian2 ma rację.

A sprawdź sobie na jakich portach ci maszyna słucha:

netstat -nltp
xysiek

Bo domyślnym zachowaniem WinSCP jest logowanie via SFTP, a do tego na serwerze wystarczy demon SSH. Nie ma to nic wspólnego z FTP.
Bingo. No to się zabieram za sshd_config :-)

[ Dodano: |21 Sty 2010|, 2010 14:27 ]
Zamiast nowego tematu, wpiszę się tu dalej. Używam serwera ssh (sftp) i mam pytanie: jak sprawić, by wszyscy użytkownicy (z AllowUsers z pliku sshd_config) mieli dostęp tylko do katalogu /home i jego podkatalogów? W tej chwili mogą przejrzeć cały system. Czy czeka mnie raczej mało interesująca zabawa z uprawnieniami i w związku z tym lepiej się przejść do vsftpd czy jest jakiś sposób?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Sposób pewnie jest, natomiast zdecydowanie szybciej będzie jak skonfigurujesz vsftpd z opcją chroot i żaden użytkownik nie wyjdzie poza swój katalog domowy.
ODPOWIEDZ