Debian i SMP

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
milosz

Debian i SMP

Post autor: milosz »

Witam
Mam serwer Compaq ProLiant 6500, a w nim: 4 procesowy PII 450 MHz Xeon, 6x 9.1 GB SCSI Ultra-3 i 1 GB ram. Mam też na nim debiana 3.1, ale wkrótce będzie na nim 4.0. Zainstalowane jądro ma obsługę SMP, ale czy aby napewno wykorzystuje wszystkie procesory? Np po chrootowaniu binda, wykorzystuje on tylko jeden (tak jest w logach). A jak jest z resztą programów? Postfix, SpamAssassin, Squid, ...? Czy wykorzustują w działaniu wszystkie procki? czy trzeba je do tego zmusić własnoręczną kompilacją? Czy wszystkie żerują tylko na jednym procesorze.. Niby mocna maszyna, ale coś mi się wydaje że troche zamula..
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Ja mam co prawda dwurdzeniowca, ale też miałem obawy czy wykorzystuje oba. Znajomy deweloper mówił, że tak, ale ja i tak swoje ;] Tak więc, jako odpowiedź posłużyło mi conky - zrobiłem sobie dwa te paski pokazujące obciążenie CPU i viola :) Mam 100% pewność.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Kaka', ale raczej na serwerze nikt się z conky'm bawić nie będzie ;)

milosz, z tego co wiem, to jest tak, że jeśli jednego procka "braknie" to reszta ciężary przechodzi na kolejny procek, itd. a żeby to "wypośrodkować" trzeba chyba dodać jakiś parametr do jaja, ale ja mam tylko jednordzeniowca, więc poczekaj na wypowiedz kogoś kto ma więcej rdzeni ;)

aloha
Awatar użytkownika
milosz

Aha... to już mi się rozjaśniło trochę... zastanawiam się jeszcze nad wymianą procków na P3 1000 MHz. Kompilacja jądra też mnie czeka po instalacji systemu, więc bez problemu będę mógł pozmieniać w nim ustawienia.

A tak na marginesie... jak jest z kartami sieciowymi 3com na jądrze 2.6? Na Debianie 3.1 i dystrybucyjnym jajku 2.6 lipa.. nie podnosił sieci... a jak jest w 4.0? może ktoś już testował?
Kaka'
Senior Member

[quote="velmafia"]
milosz, z tego co wiem, to jest tak, że jeśli jednego procka "braknie" to reszta ciężary przechodzi na kolejny procek, itd. a żeby to "wypośrodkować" trzeba chyba dodać jakiś parametr do jaja, ale ja mam tylko jednordzeniowca, więc poczekaj na wypowiedz kogoś kto ma więcej rdzeni ]

Nie powiedziałbym. U mnie cały czas korzysta z dwóch rdzeni.
leonid

Post autor: leonid »

Sprawdzasz /proc/cpuinfo i tam napisali czy są dwa rdzenie czy nie.
A to że większość programów nie jest wielowątkowa, to inna sprawa - jak jest ich kilka odpalonych to się wiele procesorów przydaje.
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Jak chcesz "zobaczyć" jak obciążone są poszczególne rdzenie a nie chce Ci się czytać /proc/stat to polecam zainstalowanie sobie htop który ładnie wyświetla aktualne obciążenie poszczególnych rdzeni.
Kaka'
Senior Member

jaSS, zainstalowałem htop i działa pięknie :) Dzięki wielkie. Autorowi tematu pewnie też to pomoże :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
milosz

Dzięki. Teraz widać jak są obciążane CPU :) w załączniku wrzucam zrzut jak to wygląda...
r2

Post autor: r2 »

posłużyło mi conky - zrobiłem sobie dwa te paski pokazujące obciążenie CPU
Mógłbyś pokazać swój plik .conkyrc albo napisać jak uzyskałeś dwa oddzielne paski do poszczególnych rdzeni?
ODPOWIEDZ