Edycja filmów DV, zaawansowana edycja zdjęć w GNU/Linux, czy istnieje coś takiego?
Czy dla Linux istnieją (szukałem, ale nie znalazłem) programy pozwalające na takie ,,operacje''?
Już dawno, bardzo chętnie pożegnałbym się z okienkami, gdyby nie fakt, że często pracuję nad filmami zgrywanymi z kamery (wycinanie, montaż, dodawanie komentarzy, przejść, efektów - wiadomo). Fotki... wiadomo, że ,,zrzucone'' prosto z aparatu wymagają ,,dopieszczenia'', czasem dość zaawansowanej obróbki (np. połączenia panoramy). Czy dla Linuxa istnieją programy, które posiadają funkcje choćby zbliżone do funkcjonalności Pinnacle Studio (do filmów), Corel, lub choćby PhotoShop (do zdjęć), że już nie wspomnę o ,,zastępstwie'' dla vStrip, czy DVD_Lab_Pro - jeśli chodzi o pełną obróbkę gotowego materiału DVD?
Edycja filmów DV, zaawansowana edycja zdj
Witam.
Sporo czasu minęło, ale...
Kilka dni temu postanowiłem wypróbować wspomniane narzędzia, zacząłem od zdjęć .jpg, czyli - zgodnie z poradą - GIMP.
Zgrałem z karty aparatu zrobione fotki i zabrałem się do ich obróbki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że kilku z nich GIMP nie potrafi otworzyć. Zacytuję tutaj treść zakładki "obraz" w oknie właściwości dla pliku otwieranego przez GIMP i tego, którego otworzyć nie chciał.
Plik otwierany:
Plik, którego GIMP nie otwiera:
Jak widać, różnica polega tylko na czasie wykonania zdjęcia, inne parametry są identyczne.
Dlaczego więc, podczas próby otwarcia tego drugiego, GIMP wyświetla okienko o treści:?
Sporo czasu minęło, ale...
Kilka dni temu postanowiłem wypróbować wspomniane narzędzia, zacząłem od zdjęć .jpg, czyli - zgodnie z poradą - GIMP.
Zgrałem z karty aparatu zrobione fotki i zabrałem się do ich obróbki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że kilku z nich GIMP nie potrafi otworzyć. Zacytuję tutaj treść zakładki "obraz" w oknie właściwości dla pliku otwieranego przez GIMP i tego, którego otworzyć nie chciał.
Plik otwierany:
Kod: Zaznacz cały
Typ obrazu: jpeg (Format obrazu JPEG)
Szerokość: 2560 pikseli
Wysokość: 1920 pikseli
Rodzaj aparatu: OLYMPUS OPTICAL CO.,LTD
Model aparatu: E-20,E-20N,E-20P
Data wykonania: 2010:06:03 17:30:59
Czas naświetlania: 1/79 sek.
Wskaźnik szybkości ISO: 160
Lampa błyskowa: Flesz się nie uruchomił.
Tryb pomiaru: Średnia centralnie ważona
Program naświetlania: Priorytet przysłony
Ogniskowa: 12,0 mm
Oprogramowanie: 29-1102
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERAKod: Zaznacz cały
Typ obrazu: jpeg (Format obrazu JPEG)
Szerokość: 2560 pikseli
Wysokość: 1920 pikseli
Rodzaj aparatu: OLYMPUS OPTICAL CO.,LTD
Model aparatu: E-20,E-20N,E-20P
Data wykonania: 2010:06:03 17:31:13
Czas naświetlania: 1/79 sek.
Wskaźnik szybkości ISO: 160
Lampa błyskowa: Flesz się nie uruchomił.
Tryb pomiaru: Średnia centralnie ważona
Program naświetlania: Priorytet przysłony
Ogniskowa: 12,0 mm
Oprogramowanie: 29-1102
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERADlaczego więc, podczas próby otwarcia tego drugiego, GIMP wyświetla okienko o treści:
Kod: Zaznacz cały
Komunikat: GIMP
Nie można otworzyć pliku "/home/...
p6030934.jpg": Wtyczka Obraz JPEG nie może otworzyć obrazu