Odpowiednik Gadu Gadu pod Debianem
Odpowiednik Gadu Gadu pod Debianem
Witajcie.
Jaki polecacie odpowiednik Gadu Gadu na Debiana aby miał podobne funkcje oraz był prosty w instalacji?
Pozdrawiam.
Jaki polecacie odpowiednik Gadu Gadu na Debiana aby miał podobne funkcje oraz był prosty w instalacji?
Pozdrawiam.
Jakieś szczegóły będziesz łaskaw podać? Co instalujesz, skąd, w jaki sposób, co "nie wychodzi", itd?Miziak pisze:etc ale no nie wychodzi mi to
Z tego co kojarzę, kadu jest w repozytoriach, więc powinno wystarczyć
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get install kadu
-
- Senior Member
Trochę więcej kreatywności w poszukiwaniu rozwiązań samemu (włącznie z poszukaniem tematów na forum). Ale co tam, z końcem roku mogę być lepszy dla innychWitajcie jaki polecacie Odpowiednik Gadu Gadu na debiana żeby nił podobne funkcje oraz był prosty w instalacji??

Skrócona lista wygląda mniej więcej tak:
Dla KDE:
Kadu (jest w repozytorium - instalacja jak wszystkich innych programów) - obsługuje (jeśli mnie pamięć nie myli) wyłącznie protokół gadu-gadu
Kopete (jeśli masz KDE, to prawdopodobnie masz je już zainstalowane) - mutlikomunikator, obsługuje wiele różnych protokołów, w tym gg
Tlen (pobrać binarkę ze strony) - na pewno obsługuje protokoły tlena i gg
Dla Gnome:
Emphaty (jeli masz Gnome, to prawdopodobnie masz już zainstalowane) - multikomunikator, nie wiem, czy obsługuje gg
Jest też np. Skype, obsługujące... skype'a (instalacja poprzez zainstalowanie paczki deb pobranej ze strony)
Jest też - niestety nie pamiętam jak się nazywa - program na gecko rozwijany przez Mozillę i niestety nie wiem, co obsługuje (znając życie, instalacja poprzez rozpakowanie do katalogu)
Istnieje też całe mnóstwo mniejszych lub większych programików typu Konversation, Twitter itp. Nadto programy w javie. Oprócz tego klienty jabbera, gdzie również można ustawić protokół gg.
Wybór zależy od tego, jakim protokołem się posługujesz, czego oczekujesz po komunikatorze oraz jakie ma mieć funkcjonalności na danym protokole.
Jeśli się dobrze orientuję, to za wyjątkiem testowej wersji Kadu, żaden z komunikatorów nie obsługuje tzw. nowych kontaktów gadu-gadu, utworzonych za pomocą GG10.
-
- Senior Member
-
- Senior Member