Witam
Korzystam od niedawna z Debian 4.0 etch bez doinstalowywania pakietów z
wersji testowej(lenny) środowisko graficzne Gnome 2.14.3
Poprzednio używałam auroxa i po tym jak wyłączałam komputer po ponownym uruchomieniu system powracał do poprzedniego ustawienia, to znaczy miałam pootwierane okna przeglądarki, włączone kopete , gry, identycznie jak w momencie wyłączenia komputera.
Czy w debianie tez można tak zrobić, żeby pamiętało ostatnie ustawienia?
zapamietanie ustawien Desktopa
Jestes pewny, ze w Gnomie to sie tak nazywa? Znalazlam tylko środowisko-->Preferencje--> Sesje tam mogę odhaczyć "Automatyczny zapis zmian w sesji" :?: Nie jestem do konca przekonana, czy to jest to.. :-?Rad pisze:Musisz gdzieś poszukać managera sesji i zaznaczyć, żeby zapisywał sesję po wyłączeniu.
[quote="el_carles"]---> klik! <---
zresztą, jak ktoś tam to ładnie napisał... poeksperymentuj ]
No u mnie nie ma więcej preferencji, Tylko tyle co podałam, co zresztą nie działa... ale owszem poexperymentuję, tylko myślałam, ze już może ktoś to zrobił wcześniej :-D . Dziękuję za odzew.
[ Dodano: 2007-04-30, 19:35 ]
Gwoli wyjaśnienia:
Jeśli komputer wyłączy sie automatycznie z inicjatywy programu odpowiadającego za oszczędzanie energii potrafi zapamiętać wszystkie ustawienia, nawet takich aplikacji jak Iceweasel (uruchamia sie i ustawia na ostatnio aktywnych zakładkach), xchat (uruchamia się sam, łącząc z serwerem irc), kadu, evolution itp., włącznie z zamrożeniem i odtworzeniem położenia okien. Natomiast podczas wyłączenia za pomocą funkcji "Wyłącz komputer" cześć aplikacji nie jest w ogóle uruchamiana, a Iceweasel i xchat wymagają wyłączenia (przed zamknięciem systemu pojawia się ostrzeżenie, ze nie obsługują zapamiętywania ostawień).
zresztą, jak ktoś tam to ładnie napisał... poeksperymentuj ]
No u mnie nie ma więcej preferencji, Tylko tyle co podałam, co zresztą nie działa... ale owszem poexperymentuję, tylko myślałam, ze już może ktoś to zrobił wcześniej :-D . Dziękuję za odzew.
[ Dodano: 2007-04-30, 19:35 ]
Gwoli wyjaśnienia:
Jeśli komputer wyłączy sie automatycznie z inicjatywy programu odpowiadającego za oszczędzanie energii potrafi zapamiętać wszystkie ustawienia, nawet takich aplikacji jak Iceweasel (uruchamia sie i ustawia na ostatnio aktywnych zakładkach), xchat (uruchamia się sam, łącząc z serwerem irc), kadu, evolution itp., włącznie z zamrożeniem i odtworzeniem położenia okien. Natomiast podczas wyłączenia za pomocą funkcji "Wyłącz komputer" cześć aplikacji nie jest w ogóle uruchamiana, a Iceweasel i xchat wymagają wyłączenia (przed zamknięciem systemu pojawia się ostrzeżenie, ze nie obsługują zapamiętywania ostawień).