100% CPU przy najmniejszych operacjach

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pietraseq

100% CPU przy najmniejszych operacjach

Post autor: pietraseq »

Mam poważny problem ze swoim laptopem pod Lenny. Po włączeniu wszystko jest w porządku, conky pokazuje 600MHz i nie więcej niż 10% (temperatura na poziomie 4x stopni) wykorzystania procesora. Problem zaczyna się gdy próbuje wykonać jakąkolwiek operację. Np. przy włączeniu przeglądarki, dwie zakładki, a w nich np. filmiki z YouTube, które nawet się nie buforują jeszcze (teraz w przeglądarce tylko pisze ten tema, i to jedyny program jaki jest włączony aktualnie) - wentylator zaczyna chodzić jak głupi na pełnych obrotach, conky pokazuje 1400MHz i 100% wykorzystania CPU do tego temperatura potrafi dojść do 80 stopni.

Na razie pomagam sobie cpufreq, ale to męczące i za każdym razem w zależności co chcę robić muszę użyć odpowiedniego polecenia. Zaznaczam, że dawniej nie było takiego problemu po Linuksem. Format chyba też niewiele pomógł.
LiTE
Beginner

Post autor: LiTE »

Na każdy program tak reaguje czy tylko na przeglądarkę?
pietraseq

trudno mi powiedzieć ;) ze wzgledu na to, że właściwie używam tylko przegladarki, psi i audacious.

Czasem jest tak, że nic nie włączę, a jest 100% CPU
LiTE
Beginner

Musisz dojść do tego jak powtórzyć problem. Sprawdź w monitorze systemu wtedy jaki proces zabiera cały procesor. Na mój gust problemem będzie przeglądarka + flash (ew. jakaś felerna wtyczka).
pietraseq

Zrobiłem szybki test, problem wystepuje tylko przy przegladarce, niezależnie od tego czy firefox czy chrome (ktorego uzywam). Problem objawia się na yt oraz na stronach z reklamami flash, więc być może jest to problem z wtyczka.
LiTE
Beginner

Spróbuj innej wersji flasha, może najnowszej jak nie masz aktualnej.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Używasz flasha otwartego, czy oficjalnego?
ODPOWIEDZ