Jak skonfigurowa

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
sed21

Jak skonfigurować ruter i Debiana pod neostradą

Post autor: sed21 »

Mam ruter firmy Linksys a dokładnie Cisco Wireless-G ADSL2+ Gateway WAG54G2. W domu mam dwa komputery. Jeden typu PC, na którym obecnie działa Windows XP podpięty kablem Rj45 do rutera i drugi to laptop który łączy się z internetem bezprzewodowo. Dostawcą internetu jest neostrada, jak na razie internet działa bez problemu i tu pojawia się Linux. Chcę zainstalować sobie Debiana na moim komputerze PC tak aby działał na nim jeszcze Windows XP. I tu tkwi problem bo nie wiem jak skonfigurować ustawienia na Debianie i ruterze aby działał tam internet tak samo jak na Windows XP, czyli żeby był po kablu RJ45. Z tego co wiem pod Windows XP, IP i DNS-y są pobierane automatycznie.

Jeszcze w celu uzupełnienia.

System Debian Lenny wersja 5.0.3
¦rodowisko gnome
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Na mój gust nie trzeba nic konfigurować, jak masz sieć po kablu ethernet, DNS-y i IP z DHCP w routerze, to system powinien wykryć połączenie kablowe bezpośrednio po wpięciu kabla do gniazda, pobrać IP i DNSy i powinno działać. Network Manager nie wykrywa internetu? Czy po prostu nie próbowałeś jeszcze i pytasz się profilaktycznie?
sed21

Pytam się profilaktycznie. Wolę wiedzieć co mnie będzie czekać i co muszę widzieć.
kalota

Post autor: kalota »

Kod: Zaznacz cały

dhclient
sed21

Jak na razie to internetu nie mam, samo podłączenie kabla nic nie da.
budzigniew

Post autor: budzigniew »

Podlacz kabel i zrob jak mowi kalota.
ODPOWIEDZ