LiLo, GRUB - instalacja nie powiod

Pomoc dotycząca instalacji systemu
shirozuki

LiLo, GRUB - instalacja nie powiodła się

Post autor: shirozuki »

Witam.

Chciałem sobie właśnie zainstalować Debiana, ostatnią dostępną wersję z gałęzi testowej. Instalacja systemu przebiega poprawnie, ale gdy przychodzi do instalacji programu rozruchowego (zarówno LiLo jak i GRUB) wyskakuje błąd:

Kod: Zaznacz cały

instalacja nie powiodła się
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy istnieje możliwość zainstalowania LiLo niekoniecznie podczas instalacji systemu? Jest jakaś płytka startowa tego programu, która mogłaby wykonać takie zadanie i zainstalować go w MBR?

Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam.
Piotrus Pan
Beginner

Post autor: Piotrus Pan »

Cześć.
GRUBa i LILO można zainstalować po instalacji systemu, tyle, że LILO nie wiem jak a do GRUBa jest dużo narzędzi : LINK
Napiszę, też to co wszyscy Ci napiszą, poszukaj trochę bo na pewno jest na necie odpowiedź, może nawet na tym forum, jak wgrać LILO po instalacji.
shirozuki

Post autor: shirozuki »

Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie nie ukrywam, że zależy mi na LiLo. Przeszukuję sieć i we wszystkich poradnikach reinstalacji programu rozruchowego zakłada się, że jest on zainstalowany w systemie tylko nadpisany przez windowsowy program rozruchowy. I to jest mój główny problem bo jeśli go nie ma w systemie to nie da się go odzyskać. Właśnie dlatego szukam sposobu na instalację niezależną od czegokolwiek.
Istnieje może coś takiego jak ,,rescuecd'' (taką, jaką podał w poście powyżej kolega), która jednak zamiast GRUB-a instaluje LiLo?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Na wspomnianej płytce znajduje się program testdisk i on potrafi nadpisać mbr. O tym jak wyczyścić mbr z pomocą narzędzi linuksowych znajdziesz na forum i w Wikipedii. Hasło mbr.
ODPOWIEDZ