Awaria komputera

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
jmarcin_1984
Beginner

Awaria komputera

Post autor: jmarcin_1984 »

Witam serdecznie.
Mam następujący problem. Otóż mam starego peceta, którego nie używałem przez jakieś dwa miesiące. W tym tygodniu postanowiłem go uruchomić, ale niestety, komputer nie daje żadnej reakcji, tzn. nie startują wiatraki, żadna dioda się nie zapala, po prostu nic. Co może być przyczyną takiego zachowania? Zasilacz padł? Pozdrawiam
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Jeśli nic nie startuje to prawie na pewno zasilacz. Dobrze by było od jakiegoś innego komputera podpiąć i sprawdzić.

[ Dodano: |16 Lis 2009|, 2009 15:58 ]
Jeśli nie był używany, ale był podpięty do prądu, to spróbuj najpierw wyjąć wtyczkę z gniazdka, poczekać 2 minuty i ponownie włożyć. Mała szansa, ale czasami działa.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Zasilacz albo płyta główna (ew. procesor lub to i to). Podłącz inny zasilacz i sprawdź, jak nie zadziała to inną płytę lub procesor.
jmarcin_1984
Beginner

Dziękuję za odpowiedz. Spróbuje na innym zasilaczu. I mam pytanie - czy zasilacz musi być taki sam jak był, czy można inny zamiennik z takimi samymi parametrami? Teraz jest taki: http://www.uno.pl/t_989/feel_lc-b300atx/ Jaki byście polecili?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Taki jakiego potrzebujesz i na jaki cię stać. Ja przykładowo używam tego [ http://x-kom.pl/index.php?show_prod=17027] i jestem zadowolony.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Ale najpierw otwórz obudowę komputera i zobacz czy jakiś kabel się nie wypiął lub zaśniedział np. od włącznika komputera na przednim panelu budy.
No i przepatrz go całego, bo to tylko taki przykład, a może być coś podobnego. ;-)
yantar
Member

Post autor: yantar »

jmarcin_1984, ten ModeCom w zupełności wystarczy do starszego komputera. Jeśli totalnie nic się nie świeci, to na 99% zasilacz (dziwne tylko, że sobie tak wysiadł w czasie bezczynności, był podłączony do sieci, może się zakurzył?) . Czasem przy jakiejś dziwnej płycie problem może robić rozładowana bateria do podtrzymywania BIOS-u.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Miałem już takie przypadki, właśnie po przerwie (choć trochę dłuższej) w używaniu komputera.
Oczywiście istnieją inne możliwości niż zasilacz, ale ta jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobna i najprostsza do sprawdzenia. Bierzemy (pożyczamy) dowolny zasilacz (nawet za słaby), żeby tylko zweryfikować czy komputer wystartuje. A potem myślimy jaki zasilacz kupić, albo dlaczego jednak nie wystartował ;-)
jmarcin_1984
Beginner

Dziekuje wszystkim za odpowiedź. Poszukam na allegro jakiegos zasilacza i zobaczymy co z tego wyjdzie.

[ Dodano: |28 Lis 2009|, 2009 13:42 ]
Witam. Mam dostęp do zasialacza od starego komputera.Problem w tym ze jest zasilacz 200W i nie wiem czy pociągnie. W bazie uszkodzonego komputera jest dysk IDE 320 GB, nagrywarka DVD no i oczywiście plyta Asus A7V8X-X z grafika Nvidia(ok 64 MB). Da radę ten zasilacz??Martwie się o to, aby nic nie uszkodzić jeżeli jest za słaby. Pozdrawiam

[ Dodano: |8 Gru 2009|, 2009 14:46 ]
Witam. Ponawiam pytanie.Co myślicie o tym zasilaczu??
ODPOWIEDZ