Witam.
Zainstalowałem ostatnio Debiana z CD1 wraz z gnome-core i (jak się mogłem domyśleć) system teraz jest maksymalnie okrojony. Problem polega na tym, że chciałbym ustanowić połączenie WIFI, gdyż ruter jest wifi i nie mam zielonego pojęcia jakie pakiety zainstalować, ani jak to skonfigurować (zważywszy, że w gnome-core nie ma praktycznie nic).
Czy da się to zrobić jakoś np. za pomocą iwconfig? Znam SIDD rutera. Hasła nie ma, a IP ustalane jest przez DHCP. Moja karta to: Intel Pro Wireless 3945 ABG Golan.
Dziękuję z góry za pomoc
Po
-
Przede wszystkim sterowniki do Twojej kart (model chipsetu znajdziesz w poleceniu lspci), i wireless-tools (ale jeżeli masz już iwconfig to masz już to zainstalowane) potem jeżeli chcesz graficznie to np. Wicd lub NetworkManager (wiekszość osób poleca to pierwsze) i wpa_supplicant, jeżeli korzystasz z szyfrowania WPA(2).
O konfiguracji tych programów można znaleźć dużo informacji na tym forum lub na innych forach/stronach przez Google.
O konfiguracji tych programów można znaleźć dużo informacji na tym forum lub na innych forach/stronach przez Google.