Pod Debianem nie powinno być problemu z CF, poza tym, druga karta może być i tak całkowicie wyłączona i dopiero jak będziesz chciał w coś zagrać pod Windowsem to wtedy będzie aktywne CF.
2500zł na PC + monitor?
Jeżeli chodzi o monitory to warto zainwestować już w lepsza matrycę niż TN, np. cPVA/(e)-IPS (dużo lepsze kolory i kąty widzenia). Chcesz mieć FullHD, więc może 23-calowy Samsung F2380. Generalnie to z monitorami jest tak, że najlepiej, w miarę możliwości, zobaczyć go sobie na żywo, no i jak porównasz te lepsze matryce do tanich TN-ek to zobaczysz różnicę i nie tylko np. przy obróbce grafiki (gdzie liczy się duża paleta kolorów), ale ogólnie przy wszystkim co robisz.
Potem, jak będę mieć trochę czasu to podkładam jakiś zestaw na Intelu, podam Ci kilka przykładowych konfiguracji, z różnymi procesorami i kartami graficznymi.
Co do AMD to nie masz się czego obawiać. Tylko jak AMD to właśnie lepiej na nowej podstawce AM3, która wypada drożej w stosunku do Intela na 775, a w grach, jak napisałem wcześniej, liczy się najbardziej grafika, więc tutaj lepszym wyborem byłby Intel Core 2 Duo (lub nawet PDC E5200 najlepszy procesor Intela w stosunku cena/jakość) i jak najmocniejsza grafika (lub dwie w CF, jeżeli nie nadwyręży to budżetu), a kiedyś jeżeli będziesz potrzebował 4 rdzeni to będziesz mógł zmienić na Quada. To samo z pamięcią RAM - jeżeli nie używasz Windows 7 to 2GB spokojnie starczy do gier, a jak zabraknie kiedyś to zawsze można dołożyć.
Edit:
Generalnie tak jak teraz patrze na ceny to AM3 wcale nie jest już taką droga platformą.
Więc, można by od tego zacząć:
Procesor: AMD Phenom II X2 550
Płyta Główna: Gigabyte MA770T-UD3P
RAM: OCZ 2GB (2x1GB) 1600MHz CL7 Platinium
Karta Graficzna: Sapphire / XFX Radeon HD4890
HDD: WD 500GB (WD5000AAKS) 16MB cache 7200rpm SATA 2 (lub wersja 640GB)
Zasilacz: OCZ (StealthXStream / ModXStream) 600W / Chieftec 600W / Corsair HX620 620W
Napęd: Liteon iHAS124 SATA / Pioneer 215/216
Obudowa: Cooler Master Elite 3xx (jest kilka wersji, różnią się tylko przednim panelem)
Jeżeli chodzi o procesor, to na razie proponuję tego Duala (w sumie możesz poszukać selekta, w którym można odblokować dodatkowe rdzenie), bo 4-rdzeniowy Phenom II X4 będzie ze 2x droższy i wtedy już nie starczy na porządną grafikę.
W sumie nawet nie wiem czy z tym HD4890 zmieścisz się w budżecie (CF jednak tutaj odpada), jeżeli nie no to HD4870 też jest dobrym wyborem, ale nic poniżej tego bym nie kupował.
GeForce-ów na ten moment zupełnie się nie opłaca kupować, bo żeby mieć porównywalną wydajność do tych Radków musiał byś zawsze dopłacić 100-200zł.
2GB RAM-u, jak już pisałem, na ten moment do gier wystarczy a kiedyś zawsze możesz dołożyć kolejne 2GB, jeżeli Ci zabraknie. Tak samo z procesorem - kiedyś będziesz potrzebował 4 rdzeni to Quady już powinny być tanie, a może coś nowego wyjdzie co będzie przez te chipsety obsługiwane (bo AM3 to jak na razie najnowsza platforma AMD).
Jeżeli chodzi o zasilacz to żeby wybrać konkretną firmę i model warto poczytać trochę świeżych testów. Podałem te modele mniej-więcej na stosunek ceny do jakości, ale np. najtańsze modele Chiefteców są głośne. OCZ i Corsairy są cichsze (najcichsze to będę Be Quiet-y ale to już cena prawie o 100zł większa), ale z tego co ostatnio czytałem to OCZ ma największe wahania napięć spośród nich. Więc Corsair wydaje się być najlepszym wyborem tutaj, ale i trochę droższym od pozostałych.
W sumie mógłbyś nawet wziąć wersję 550W, bo z jedną kartą graficzną to i tak jest aż za nadto (nawet przy wysokim OC i przy maksymalnym obciążeniu) i wystarczy na długo i kilka modernizacji.
Co do monitora to nie wiem czy się zmieścisz w budżecie z tym Samsungiem, który podałem, ale jeżeli możesz do niego dołożyć to naprawdę polecam, bo po zmianie na Della 2209WA na matrycy e-IPS stwierdziłem, że już nigdy więcej nie kupię żadnej TN-ki no i wszystkim polecam właśnie dołożyć te 2-3 stówki do lepszej matrycy, bo naprawdę widać różnicę.
Nie wiem gdzie masz zamiar kupować sprzęt, ale jeżeli nie w jakimś lokalnym sklepie i chciałbyś zamówić przez Internet to polecam
http://www.esc.pl lub
http://www.agito.pl
2 sprawdzone sklepy, mają stosunkowo niskie ceny, dobry serwis i świetną renomę. W ESC kupuje od dobrych 5 lat, bo akurat mają siedzibę niedaleko mojego domu. Kupiłem już tam naprawdę dużo sprzętu i nigdy nie miałem z niczym problemów. A jak coś to nie robią żadnych problemów przy wymianie sprzętu na gwarancji, a jak dobrze pogadasz to możesz też dostać coś zastępczego.