Co mi si

Ogólne pytania dotyczące systemu
robero
Beginner

Co mi się zainstalowało i dlaczego gnome?

Post autor: robero »

Zainstalowałem Debiana w wersji testowej z płytki netinstall. To moje jak na razie najgorsze (po Ubuntu) doświadczenie z Linuksem. Do rzeczy:
Instalator nie zapytał mnie o środowisko graficzne. No i po co ma to robić jak on wie lepiej czego ja chcę? Było tylko, czy chce w ogóle środowisko graficzne. Całe popołudnie czekania aż się zainstaluje no i zonk. Gnome.
Tak więc dzielnie idę dalej. Dałem:

Kod: Zaznacz cały

aptitude remove gnome gnome-audio
aptitude remove gdm
aptitude install kde-full kde-i18n-pl
reboot
Pełen nadziei patrzę na start systemu no i szok. Włączyło się gnome z aplikacjami kde. Podczas startu informowało mnie, że uruchomiło kdm, więc o co chodzi?
Awatar użytkownika
jaqbeu

Post autor: jaqbeu »

Zmieniłeś w opcjach sesji Gnome na KDE? Resztki Gnoma mogły się ostać i Ci psują resztę.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

robero pisze:Instalator nie zapytał mnie o środowisko graficzne.

Domyślnym środowiskiem graficznym Debiana jest Gnome - taka filozofia. Było wcześniej poczytać co instalujesz a nie wybrzydzać teraz :-P Sprawdziłeś poradę jaqbeu?
Rad
Member

Post autor: Rad »

Wystarczyło rzucić okiem na ekran powitalny instalatora - jest tam opcja służąca do zmiany domyślnego środowiska graficznego.
robero
Beginner

Post autor: robero »

jaqbeu pisze:Zmieniłeś w opcjach sesji Gnome na KDE? Resztki Gnoma mogły się ostać i Ci psują resztę.
Nic nie chciało działać więc jeszcze raz postawiłem system. Najpierw sam bazowy a później doinstalowałem KDE. Dzięki za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ