Problem z dźwi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
olek

Problem z dźwiękiem

Post autor: olek »

Znów mam problem , tym razem chodzi o dźwięk , więc instaluje według przyklejonego , dałem alsaconf , skonfigurowało sie -ok , ale problem polega na tym że dźwięk w jednym głośniku (no i jeszcze subwoofer ale to nie licze) , nie jest to wina sprzętu bo pod windowsem działa ok , tzn chodzi o to że słysze tylko prawy kanał , dziękuje za wszelką pomoc
daris
Beginner

Post autor: daris »

Może któryś kanał wyciszony :?: (ja na początku zacząłem się bawić jak dźwięku nie miałem i później wyszło na to że niektóre po wyciszałem i się później namęczyłem a była prosta przyczyna)
olek

wlaczylem w alsamixer stereo downmix i chyba jes ok :D aha czy to noramlne ze np jak gra mi piosenka i scisze cos w alsamixer , to wylacza sie caly dźwięk
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

olek pisze:aha czy to noramlne ze np jak gra mi piosenka i scisze cos w alsamixer , to wylacza sie caly dźwięk
Tak, bo alsamixer odpowiada za poziom głośności na wyjściu karty dźwiękowej, a nie w danym programie. Jak chcesz ściszyć grającą piosenkę to musisz to zrobić w programie, w którym jest ona odtwarzana.
olek

ok ok już wszystko rozumiem , mam jeszcze pytanie czy używać esd ? bo słyszałem że to już nie rozwijane jest , jeśli nie to to co proponujecie ?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

olek pisze:czy używać esd ?
a do czego chcesz go używać??

olek pisze:to to co proponujecie ?
alsę?? ;)
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Jeżeli nie esd to artsd, innej opcji raczej nie ma.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

ESD to chyba tylko dla GNOME - (?) Więc jak chcesz używać GNOME to innego wyjścia nie masz. Choć ze swojej strony polecam artsd
olek

ok
ODPOWIEDZ