exim4. sa-exim, nie można wys

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
wo_jacek

exim4. sa-exim, nie moŻna wysłać poczty z jednego konta

Post autor: wo_jacek »

Utworzyłem kilka skrzynek pocztowych i wszystko w porządku, ale z jednego konta nie mogę wysłać poczty, komunikat:

Kod: Zaznacz cały

relay not permitted
W logach tylko taki komunikat, czy włączę czy wyłączę spamassassina komunikat taki sam. Prawdopodobnie to nie wina danego konta, ale IP komputera. Z innego komputera z tego konta wysyłam. Jak to rozwiązać?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

wo_jacek pisze:Jak to rozwiazac?
Na początek proponuję lepiej pisać swoje posty, tak aby ich zrozumienie nie stanowiło problemu.
wo_jacek

nie moŻna wysłać poczty z jednego konta

Post autor: wo_jacek »

No to po kolei.
Standardowa instalacja w Debianie Lenny: exim 4 (light), sa-exim, spamassassin. Poczta działa, jednak jeden użytkownik nazwijmy go użytkownik1@domena.pl odbiera pocztę, ale nie może jej wysłać. W logach exima i programie pocztowym tego użytkownika komunikat:

Kod: Zaznacz cały

relay not permitted
Próbowałem wyłączenia spamassasina. Skrzynka użytkownik1@domena.pl nie wysyła poczty i w takiej sytuacji także. Dla zrozumienia dodam, że inni użytkownicy wysyłają pocztę bez problemu. Dodam także, że skrzynka pocztowa tego użytkownika, czyli użytkownik1@domena.pl działa prawidłowo na innym komputerze. Rozumiem, że problem z wysyłaniem poczty w tym przypadku ma związek z IP komputera tego ,,pechowca''. Logi exima nic konkretnego nie pokazują.
ODPOWIEDZ