Generalnie nie wiem czego kolega zbytnio nie zrozumiał, ale może to dlatego, że i sam jestem przemęczony.
Ale spróbuję inaczej i szerzej (i z polskimi znaczkami, bo widzę, że mój post został przez moderatora edytowany).
Mam ruter, pod którym mam skonfigurowane kilkanaście podinterfejsów dla kilkunastu różnych podsieci. Na jednym podinterfejsie mam skonfigurowaną sieć dla wifi - jest ona skonfigurowana z założeniami bardziej restrykcyjnymi, jeżeli chodzi o dostęp do innych podsieci. Generalnie tam wszystko jest praktycznie ustawione na ,,DROP'', poza dostępem do internetu. I działa to tak samo w drugą stronę. Jednak chciałbym się dostać do sieci wifi z poziomu sieci administratorskiej - i właśnie do tego zmierzam i ten problem opisałem w poście powyżej.
Sieć administratorska - podsieć o adresie 192.168.0.2/24. Sieć wifi - podsieć o adresie 192.168.0.102/24.
Normalnie po wklepaniu regułki:
Kod: Zaznacz cały
iptables -I FORWARD -s 192.168.2.0/24 -d 192.168.102.0/24 -j ACCEPT
powinno wszystko działać i tego posta nie powinno być. Ale niestety tak nie jest. Jak robię ping z komputera w sieci administratorskiej na dowolną
wifi - nie dostaję odpowiedzi. Więc wszedłem na ruter i spróbowałem z niego zapuścić ping na urządzenie w sieci wifi - w końcu ruter powinien móc wszystko. A tam niestety takie coś:
ping 192.168.102.3
PING 192.168.102.3 (192.168.102.3) 56(84) bytes of data.
ping: sendmsg: Operation not permitted
ping: sendmsg: Operation not permitted
A więc myślę - co to jest? Pogooglałem na ten temat, a tu niestety żaden z tamtych opisów zbytnio nie pomógł. Dla testów ustawiłem
przekierowanie portów w drugą stronę, czyli:
iptables -I FORWARD -s 192.168.102.0/24 -d 192.168.2.0/24 -j ACCEPT
i pingowałem z sieci wifi urządzenia w sieci administratorskiej - pingi wtedy leciały! Ale przecież nie o to mi chodziło, to gryzłem temat dalej, ale na nic sensownego nie wpadłem.
W związku z tym pytanie ciągle aktualne: co może być nie tak?