PHP nie znajduje modu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Kamil1000
Beginner

PHP nie znajduje modułu mysql

Post autor: Kamil1000 »

Razem z Debianem zainstalował mi się Apache 2.2.14 do którego do instalowałem PHP 5.2.11-1. Teraz chcę dołączyć do tego MySQL, więc zainstalowałem przez Synaptica pakiet mysql-server-5.1 i inne zależne od niego pakiety. Podczas instalacji zostałem zapytany tylko o hasło roota. Po zakończonej instalacji na próbę załadowałem phpMyAdmin, lecz pokazał się błąd dotyczący braku modułu mysql w PHP. Doinstalowałem więc przez Synaptica pakiet php5-mysql, lecz nadal występował ten błąd. Postanowiłem więc zmienić konfigurację PHP (/etc/php5/apache2/php.ini) tak aby folderem rozszerzeń był /usr/lib/php5/20060613+lfs, ponieważ tam się zainstalowało rozszerzenie mysql, niestety to też nie pomogło. W phpinfo() oczywiście nie pojawia się jakakolwiek wzmianka o tym rozszerzeniu. Postanowiłem więc restartować Apache i MySQL poleceniami wydanymi w konsoli oczywiście jako root:

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/apache2 restart
/etc/init.d/mysql restart
niestety mimo wszystko to też nie pomogło. Czy mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tego problemu? Bo nie mam już pomysłów, a szukałem na forum i w Google i nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Sprawdź czy masz w pliku /etc/php5/apache2/php.ini linijkę:

Kod: Zaznacz cały

extension=mysql.so
Ewentualnie możesz mieć dedykowany plik konfiguracyjny do tego modułu - /etc/php5/conf.d/mysql.ini. Jeślni natomiast nie masz tego wpisu, dodaj go i zrestartuj Apache.
Edit
A tą ścieżkę którą zmieniłeś, przywróć do pierwotnej postaci.
Kamil1000
Beginner

W obydwu plikach miałem wpisane już "extension=mysql.so". Natomiast linijka ze ścieżką była domyślnie zakomentowana, więc zakomentowałem i pojawił się moduł mysql. Co prawda phpMyAdmin chciał jeszcze moduł mcrypt, lecz zainstalowałem pakiet php5-mcrypt i zależny od niego pakiet, a następnie zrestartowałem Apache i już wszystko jest dobrze ;) No cóż... dziękuję za pomoc :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Kamil1000 pisze:Natomiast linijka ze ścieżką była domyślnie zakomentowana, więc zakomentowałem i pojawił się moduł mysql.
Właściwie to co zrobiłeś?
Kamil1000
Beginner

Ja wcześniej odkomentowałem tą linijkę z ścieżką, a
lessmian2
chciał abym przywrócił ją do stanu pierwotnego, więc tak zrobiłem.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Kamil1000, według tego co napisałeś to: coś było aktywne i ponownie zrobiłeś aby było aktywne. Czyli z tego wynika, że nic nie zrobiłeś a działa.

Przeczytaj ze zrozumieniem tekst wiadomości, której fragment poprzednio zacytowałem.
ODPOWIEDZ