[+] Brak dost

Pomoc dotycząca instalacji systemu
bolo
Beginner

[+] Brak dostępu do nowo zainstalowanego jądra

Post autor: bolo »

Po przejściu z wersji Debiana Lenny na Squeeze postanowiłem uaktualnić też jądro, którego dostępną wersję:

Kod: Zaznacz cały

linux-headers 2.6.30-2
linux-image 2.6.30-2
znalazłem w Synapticu. Po instalacji nie mam jednak dostępu do nowego jądra. Nie znajduję również odpowiedniego wpisu w pliku menu.lst.
Co może być przyczyną i jak to uregulować?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Podejrzewam, że ma to związek z przejściem na grub2.

Pojawił się już taki problem, ale nie został rozwiązany.
bolo
Beginner

ArnVaker pisze:Podejrzewam, że ma to związek z przejściem na grub2.
Dobrze podejrzewasz, bingo.

Po przejściu na wersję Squeeze grub został przeinstalowany do wersji "dwa". W sumie to mam mieszane uczucia z tym wyborem, gdyż czytałem niezbyt pochlebne jego recenzje także tu na Forum.
Skoro problem z grub2 nie został jeszcze rozwiązany może należałoby powrócić do starego gruba? Jak później uzyskać nowe jądro 2.6.30 w menu.lst, czy powtórnie przeinstalować jądro?
Obecnie i tak nie korzystam z debianowego gruba2 lecz ładuję przy pomocy gruba systemu Mint. Korci mnie żeby zapytać: jak to jest kiedy w sytuacji obecności dwóch Linuksów z, których każdy posiada Grub, jak przesiąść się z jednego programu rozruchowego na drugi? Czy w tym celu należy uruchamiać całą procedurę odzyskiwania np. według tego FAQ, czy może jest prostszy sposób? Nie jest to sytuacja klasycznego przymusu odzyskiwania, bo oba systemy się ładują prawidłowo, lecz wyboru, którego gruba chcę do tego użyć.
yantar
Member

Post autor: yantar »

bolo pisze:Nie znajduję również odpowiedniego wpisu w pliku menu.lst.
Bo konfiguracja nowego gruba znajduje się w pliku grub.cfg ;-)
Zawsze można spróbować przeinstalować jądro, albo wrzucić update-grub.
bolo
Beginner

[quote="yantar"]Bo konfiguracja nowego gruba znajduje się w pliku grub.cfg ]
Tego nie wiedziałem dopiero od wczoraj cieszę się wersją Squeeze z całym "dobrodziejstwem" gruba2 dlatego po staremu szukałem w menu.lst. Masz rację w tym pliku grub.cfg widoczn jest noewe jądro. Rzecz w tym, że kiedyś podczas instalacji Minta wybrałem jego grubaska i w tej sytuacji nie mogę stwierdzić jednoznacznie czy grub2 Debiana działa czy nie.
Ponowię w takim razie pytanie: jak przełączyć się na debianowego gruba?
yantar
Member

Post autor: yantar »

http://kubuntuforums.net/forums/index.p ... =3106368.0
Prawdopodobnie musisz go jeszcze raz zainstalować pod Debianem przy pomocy polecenia grub-install. Nie chcę doradzać na siłę, bo w tym temacie nie czuje się zbyt pewnie ;]
Prawdopodobnie w MBR wciąż są wpisy dla gruba Minta, a na Debianie masz tylko katalog z konfiguracją nowego Gruba. Wszystko to przypuszczenia, a nie chce mącić.
Dla pewności zrobiłbym obraz MBR, chyba że później zabawa w chroocie jakby się coś sypnęło.
ArnVaker

bolo pisze:Ponowię w takim razie pytanie: jak przełączyć się na debianowego gruba?
Powinno wystarczyć z poziomu Debiana:

grub-install /dev/sda
Lub z poziomu Minta (albo jakiegoś livecd):

mkdir /mnt/debian
mount /dev/partycja_z_debianem /mnt/debian
mount /dev/partycja_boot /mnt/debian/boot
mount -t proc none /mnt/debian/proc
mount -o bind /dev/ /mnt/debian/dev
chroot /mnt/debian
grub-install /dev/sda
Jeżeli nie masz osobnej partycji /boot, to oczywiście pomijasz jej montowanie. Drugi sposób jest właściwie uniwersalny dla obu wersji gruba i zawsze można go użyć z poziomu livecd.

Jednak szczerze nie polecam Ci tego rozwiązania. Nie wiadomo w jakim stanie jest Twój grub z Debiana i czy w ogóle jest sprawny. Możesz sobie niepotrzebnie narobić kłopotów. Jeżeli żaden system się nie uruchomi będziesz musiał kombinować z przywracaniem gruba.

Osobiście omijam na razie gruba2 szerokim łukiem, obecnie korzystam z grub-legacy z repozytorium Sida. Na Twoim miejscu dopisałbym nowego kernela Debiana do gruba Minta.
Awatar użytkownika
foreste
Beginner

Post autor: foreste »

Ja po instalacji nowego jajka robię na squeeze update-grub2 i zawsze jest nowe jajko w menu.
bolo
Beginner

ArnVaker pisze: Jeżeli żaden system się nie uruchomi będziesz musiał kombinować z przywracaniem gruba.
Te ewentualne zdarzenie nie jest dla mnie problemem, już nieraz przywracałem gruba. Tak nawiasem, właśnie jestem po reinstalce Debiana z kopii zapasowej, ale nie z powodu awarii gruba, lecz perturbacje z aktualizacją pewnego pakietu rozwaliły mi wczoraj kompletnie system. Nie chcę mieszać w tym wątku z zasadniczo innym tematem problemu więc napiszę nowy topic w dziale Software.
Osobiście omijam na razie gruba2 szerokim łukiem, obecnie korzystam z grub-legacy z repozytorium Sida. Na Twoim miejscu dopisałbym nowego kernela Debiana do gruba Minta.
ArnVaker@ szczerze cenię sobie Twoje rady ale tym razem nie zastosuję się ponieważ mimo wszystko odczuwam pokusę wypróbowania grub2. Dopisanie nowego kernela do gruba Minta jest oczywiście najlepszym rozwiązaniem.

Dziękuję za objaśnienie sprawy zamiany gruba bootującego. :-) Nigdy nie miałem potrzeby dla takiej zamiany. Czym innym jest oczywiście przywracanie- odzyskiwanie gruba w sytuacji kiedy jeden system lub żaden się nie uruchamia.
Niektórym, jak widać z lektury tego tematu, grub2 sprawuje się dobrze więc i ja spróbuję, i o efektach dam znać. Swoją drogą zaskoczyła mnie zmiana położenia pliku edycji parametrów gruba grub.cfg. Czy to znaczy, że teraz zmiany takich parametrów jak np. czas lub wybór systemu automatycznego bootowania, nie dokonuje się w tradycyjnym pliku menu.lst lecz w grub.cfg? Do jakich celów służy zatem ten pierwszy plik skoro nie ma w nim nawet wpisu aktualizacji kernela?
ArnVaker

bolo pisze:szczerze cenię sobie Twoje rady ale tym razem nie zastosuję się ponieważ mimo wszystko odczuwam pokusę wypróbowania grub2.
Ależ w pełni popieram, testować ktoś musi, a jeżeli robi to w wyniku "pokusy", to tym lepiej. Ja jestem na to zbyt leniwy, starego gruba już znam, a nowego nie chce mi się nauczyć. :-P

Tutaj jest trochę usystematyzowanych informacji na jego temat.
ODPOWIEDZ