Kod: Zaznacz cały
linux-headers 2.6.30-2
linux-image 2.6.30-2
Co może być przyczyną i jak to uregulować?
linux-headers 2.6.30-2
linux-image 2.6.30-2
Dobrze podejrzewasz, bingo.ArnVaker pisze:Podejrzewam, że ma to związek z przejściem na grub2.
Powinno wystarczyć z poziomu Debiana:bolo pisze:Ponowię w takim razie pytanie: jak przełączyć się na debianowego gruba?
grub-install /dev/sda
mkdir /mnt/debian
mount /dev/partycja_z_debianem /mnt/debian
mount /dev/partycja_boot /mnt/debian/boot
mount -t proc none /mnt/debian/proc
mount -o bind /dev/ /mnt/debian/dev
chroot /mnt/debian
grub-install /dev/sda
Te ewentualne zdarzenie nie jest dla mnie problemem, już nieraz przywracałem gruba. Tak nawiasem, właśnie jestem po reinstalce Debiana z kopii zapasowej, ale nie z powodu awarii gruba, lecz perturbacje z aktualizacją pewnego pakietu rozwaliły mi wczoraj kompletnie system. Nie chcę mieszać w tym wątku z zasadniczo innym tematem problemu więc napiszę nowy topic w dziale Software.ArnVaker pisze: Jeżeli żaden system się nie uruchomi będziesz musiał kombinować z przywracaniem gruba.
ArnVaker@ szczerze cenię sobie Twoje rady ale tym razem nie zastosuję się ponieważ mimo wszystko odczuwam pokusę wypróbowania grub2. Dopisanie nowego kernela do gruba Minta jest oczywiście najlepszym rozwiązaniem.Osobiście omijam na razie gruba2 szerokim łukiem, obecnie korzystam z grub-legacy z repozytorium Sida. Na Twoim miejscu dopisałbym nowego kernela Debiana do gruba Minta.
Ależ w pełni popieram, testować ktoś musi, a jeżeli robi to w wyniku "pokusy", to tym lepiej. Ja jestem na to zbyt leniwy, starego gruba już znam, a nowego nie chce mi się nauczyć. :-Pbolo pisze:szczerze cenię sobie Twoje rady ale tym razem nie zastosuję się ponieważ mimo wszystko odczuwam pokusę wypróbowania grub2.