Nowy komputer jaki procesor?

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
steb0

Nowy komputer jaki procesor?

Post autor: steb0 »

Witam.
Stanąłem przed koniecznością złożenia nowej maszyny i nie wiem jaki wybrać procesor, rozważam trzy kandydatury, a mianowicie:
  • Intel Core i7 860 2,80 GHz BOX[/b],
    Intel Core2 Quad Q9650 3,00 GHz BOX
    AMD Phenom II Quad-Core 965 BOX Black Edition
Teraz parę słów o zastosowaniu, z komputera korzystają 3 osoby:
Ja używam komputera głównie do rozrywki muzyka, filmy (w tym pisanie programów) (Debian).
Moja dziewczyna zajmuje się poligrafią i grafiką 3D (Windows, Debian).
No i kolega zapalony gracz czyli Windows.

Nie znam się za bardzo na sprzęcie i w tym miejscu zwracam się do was o pomoc. Być może jakoby przy okazji ktoś z bardziej obeznanych forumowiczów poleci również pozostałe podzespoły: płytę główną, kartę graficzną oraz pamięci, tak żeby to wszystko razem w miarę sprawnie się komponowało. Dodam może jeszcze, że zależy mi na 64 bitowym systemie (Debian).
yantar
Member

Post autor: yantar »

Intel Core2 Quad Q9650 3,00 GHz BOX ← to nie jest raczej dobry wybór jeśli chodzi o przyszłość podstawka LGA775 coby nie było będzie wycofywana i nic więcej się na nią wydajniejszego już nie pojawi. No i cena. Plusy wydajny, sprawdzi się w grach, w pracach nad grafiką niewiele ustępuje i7.
Pewnie wciąż będzie w przyzwoitej cenie za kilka lat gdy przyjdzie do wymiany sprzętu.
Jeśli już ta podstawka to można się zastanowić czy nie wziąć tańszego Q9550, spora różnica w cenie, a dołożyć do karty graficznej.

i7 860 cena podobna, trzeba by popatrzeć w testy jak wypada porównanie do Q9650, ale chyba był szybszy (raczej na pewno w obliczeniach, dobre testy są na egielda.pl). Cena podobna do Q9650, droższe niestety płyty główne.

Phenom II 965, nieco mniej wydajny w obróbce grafiki/renderowaniu, obliczeniach od Inteli. W Grach się powinien sprawdzić, choć sporo zależy od tytułu. Pozostaje kwestia co twoja dziewczyna robi w tej grafice. Bo jak stosunkowo nieduże projekty, to ten procesor łyknie to tak samo dobrze jak Intele. Plusy cena, płyty główne, bezproblemowe przejście na kolejne procesory AMD (np. przyszłe sześciordzeniowce, które mają być na podstawkę AM3)

Oczywiście biorąc pod uwagę, że wszystkie trzy to bardzo dobre procesory nie ma co oszczędzać np. na płycie głównej czy zasilaczu.

Z kart graficznych do tych procesorów to raczej nic poniżej klasy Radeonów HD4850 (nie wiem co tam jest odpowiednikiem u Nvidii). Płyty główne to zależy od sympatii. Ogólnie polecane są od firmy Gigabyte czy droższe DFI (choć praktycznie każda bardziej znana firma na rynku miała ostatnio bardzo udane konstrukcje).

Testy na egiełdzie - moim zdaniem bardzo rzetelnie prowadzone.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400
steb0

Dzięki yantar
Zdecyduje się chyba na AMD Phenom II Quad Core X4 965 3,4Ghz AM3 BOX, a płytę Asus CROSSHAIR III FORMULA to będzie tyle jak w tym miesiącu :) karta graficzna będzie musiała poczekać do następnego

Co do karty ATI to się boje, miałem kiedyś straszne problemy z tymi kartami pod pingwinem, więc prawdopodobnie wybiorę coś u konkurencji. Prosiłbym jeszcze o małą podpowiedz na temat pamięci i zasilacza.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

steb0, najpierw napisz konkretnie ile kasy masz na wydanie, bo to jest podstawowa informacja i bez tego nic konkretnego się nie złoży. Nie kupuj sprzętu po części na każdy miesiąc (tak zrozumiałem z ostatniego postu), bo drożej na tym wyjdziesz i to bez sensu. Kupuje się wszystko naraz.

Napisz też czy oprogramowanie na którym pracujecie (głównie do grafiki) wykorzysta w ogóle 4 rdzenie? Bo jeżeli nie to lepiej kupić jakiegoś tańszego Duala (polecam Phenom II X2 550 na AM3 i obowiązkowo lepsze chłodzenie do OC, no nie kręcić tych procesorów to grzech), ale dołożyć do karty graficznej. ATi/AMD już poprawiło na tyle sterowniki, że pod Linuksem nie powinno być problemów, a karty HD4870/90 ostatnio potaniały (bo wyszła nowa seria), więc są sporo wydajniejsze i przy tym tańsze od odpowiedników Nvidii. Może nawet starczy na 2 Radki w CF (co znacznie podniesie wydajność w nowych grach), chociaż dlatego właśnie napisz za ile chcecie kupić ten komputer.
Aha, macie monitor?

Ta płyta Asusa co sobie wstępnie wybrałeś to jaki to jest w ogóle za model? Ja bym się nie pakował w żadne "bajeranckie" formuły kosztujące kupę kasy (za samą taką nazwę też się płaci), a mające w sumie to samo na pokładzie (chodzi o chipset) co o połowę tańsze modele. :-P

Jeżeli chodzi o RAM to też zależy czy soft do grafiki jest pamięciożerny? Bo same gry nie potrzebują więcej niż 2GB (2x1GB w dualu oczywiście), ale jeżeli soft potrzebuje więcej to wtedy 2x2GB. Firmy PDP lub OCZ robią dobre pamięci (z radiatorami najlepiej), a co do taktowania i opóźnienia to zależy od platformy, ale dla AM3 będzie to już DDR3, czyli najlepiej 1600MHz CL7.

Zasilacz OCZ, Pentagram Chieftec (najtańsze modele są dosyć głośne, ale solidne), Be Quiet, lub jak chcesz mieć coś naprawdę porządnego i gwarancję jakości (ale i drogiego) to Tagan. Co do mocy maksymalnej to zależy głównie od karty graficznej (lub dwóch) no i czy w przyszłości komputer będzie modernizowany. Jeżeli kasy starczy to możesz zainwestować w 600W i mieć duży zapas mocy na przyszłość lub np. na drugą kartę graficzną.

Obudowę warto też kupić jakąś solidną i przewiewną. Polecam Cooler Master Elite 3xx, bo są w miarę tanie (150zł) i mają dużo miejsca w środku (dodatkowe wentylatory w standardzie) co czyni je najlepszymi w stosunku cena/jakość.

No i jeszcze dysk - oczywiście SATA2 i 7200rpm, pojemność to już zależy ile potrzebujecie, ale 500GB to już w sumie standard, poza tym między 250 a 500 GB jest kilkadziesiąt złotych różnicy. Jeżeli chodzi o firmę to ostatnio dobre są WD z serii AAKS (lub AALS o większej pojemności cache).
No i napęd (nagrywarka DVD), polecam Pioneer 216/217.

To tak mniej-więcej opisałem sytuację, ale wszystko zależy od budżetu.
Jeżeli jednak chciałbyś Intela na starszej podstawce to procesor dałbym E8200/8400 i pamięci DDR2 1066MHz CL5. A reszta ta sama. Tzn. oprócz płyty głównej, ale podam kilka dla obu platform jak podasz cenę.

Jeżeli jednak oprogramowanie wykorzystuje już 4 rdzenie, lub po prostu samemu umiesz je wykorzystać (odpowiednie rozdzielanie procesów na rdzenie, itd) to w przypadku AMD kupiłbym Phenom II X4 940 (taktowanie przecież można podnieść sobie za darmo, więc wyższy model będzie tylko stratą kasy, bo cache'u jest w nich tyle samo), a dla Intela Q9400 i nic ponad to bym nie kupował.

Chociaż yantar dobrze napisał, że warto spojrzeć na testy, ale nie tylko na Egiełdzie, ale też na kilku innych niezależnych portalach (najlepiej zagranicznych), bo często są wykonywane na różnym sprzęcie i oprogramowaniu i mogą się różnić wynikami.
Szczególnie chodziłoby o to, czy większa ilość cache w tych procesorach 4-rdzeniowych wpływa bardzo na wydajność w konkretnym oprogramowaniu (dobrze jakbyś podał nazwy programów).
Bo jeżeli nie to tak jak napisałem wcześniej - nie ma sensu do nich dopłacać, tylko kupić niższe modele i je podkręcić.
steb0

Witaj KeFaS

Szczerze mówiąc nie wiem ile na to przeznaczyć kasy ale myślę że nie wydam więcej niż 4-5 tys. (chociaż nie są to sztywne ramy)
Co do 4 rdzeni to nie kupuje ich szczególnie do jakiegoś softu ale raczej chcemy kupić już procesor (w ogóle złożyć komputer którego nie będę musiał modernizować przez około 2 lata) Oprogramowanie jakiego używa dziewczyna do 3d to głównie 3D max chociaż ostatnio bawi się trochę blenderem (ale to już bardziej amatorsko).
Co do dysku to planuje 2, 500gb dla Windowsa i 1000 dla debka (na nim będą wszystkie pliki multimedialne). No i monitor, myślę o jakimś w rozsądnej cenie 20-25''
Jeszcze raz wrócę do procesora zdecydujemy się jednak na ten co wymieniłem w 2 poście więc wszystkie podzespoły będę kupował pod niego.
Co do kart graficznych, lepiej kupić jedną droższą czy może 2 tańsze??
Bardzo dziękuje za zainteresowaniem się tematem bądź co bądź nie związanym z tematyką forum.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

A to spokojnie starczy, myślałem że będziesz ograniczony do ok. 2-2,5 tysięcy.
W takim razie, jak już napisałem, proponuję platformę AMD AM3 z procesorem Phenom II X4 940 i do tego jakieś porządne chłodzenie, np. któryś Scythe lub Arctic-Cooling Freezer.
Płytę główną dałbym Gigabyte MA790XT-UD4P (2 porty PCI-E do CrossFire). Pamięci RAM Patriot 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 LLK, a reszta ta sama co opisałem.

Co do kart graficznych to przeważnie lepiej wychodzą dwie (szczególnie Radeony w CF). Więc takie 2 Radki HD4890 to już jest moc i nawet najnowsze gry pójdą na nich bez przycięć, na maksymalnych detalach i w wysokiej rozdzielczości. Chociaż, jeżeli jesteś zwolennikiem Nvidii (nie lubię takiej postawy, no ale ludzi trudno zmienić ;-) ) to możesz kupić jedną porządną kartę, np. GeForce GTX 285 1GB, chociaż za jakiś czas może się okazać, że do nowych gier już nie będzie wystarczyć (mowa tu o komfortowym graniu). Ale plusem tego jest trochę mniejszy pobór prądu podczas trybu 3D no i mniejszy "kaloryfer" w obudowie.
No i właśnie, żeby Wam się sprzęt nie zagotował to jakiś Cooler Master Centurion 5xx będzie już naprawdę solidny i przewiewny. A jak dołożysz ze 2 dodatkowe wiatraki (na przód obudowy i tył) to o temperatury nie będziecie się musieli martwić, nawet w upalne lato i 30 stopni w pokoju. :-)

Zasilacz poleciłbym tutaj OCZ ModXStream Pro 600W, lub w przypadku dwóch kart graficznych nawet trochę mocniejszy, albo coś innej firmy, np. Corsair 650W (trzeba by poczytać testy, który lepiej trzyma napięcia), lub dołożyć jeszcze trochę i mieć naprawdę solidnego Tagana 600-700W.

No i monitor. Mówisz grafika, to ja odpowiadam porządna matryca. Czyli na pewno nie TN (najtańsze monitory). Podałeś dość duży rozrzut przekątnej (i rozdzielczości), ale jeżeli odpowiedni dla Was byłby LCD o przekątnej 22" i natywnej rozdzielczości 12680x050 to najlepszym wyborem będzie Dell 2209WA na matrycy e-IPS i 3-letnią gwarancją NBD (wymiana monitora na następny dzień po ukazaniu się jednego bad pixela). Ten model został okrzykniętym najlepszym 22-calowcem dostępnym na rynku w stosunku cena/jakość, bo za ok. 1000zł można mieć kolory porównywalne do monitorów na PVA/MVA za 2000zł (lub za dużo droższe Eizo), a przy tym bardzo niski czas reakcji (przydatne w grach).
Sam z resztą kupiłem tego Della w maju i naprawdę nie żałuję. A spędziłem bardzo dużo czasu na czytaniu recenzji i dogłębnych testów monitorów i ich matryc. I cieszę się, że dołożyłem te 400zł i nie kupiłem marnej TN-ki, bo różnica w kolorach i kątach widzenia jest ogromna, więc polecam.

Co do tematu to akurat trochę w nim siedzę od dłuższego czasu (głównie na innych forach), dlatego orientuje się co mniej-więcej warto kupić. No i cieszę się, że mogę w ten sposób pomóc, bo szkoda by było jakby Ci doradził jakiś sprzedawca ze sklepu i miałbyś sprzęt 2x droższy i 2x słabszy (bo tak oni przeważnie doradzają).

A jeszcze co do dysków, zrób macierz RAID0 z 2x500GB. Wyjdzie to gdzieś o stówkę drożej, ale za to prędkość odczytu i zapisu będzie dużo większa.
I polecam na tym postawić Windowsa, bo przecież spod niego (bez dodatkowych sterowników i wtyczki do TC co i tak średnio działa) nawet nie odczytasz plików z partycji Linuksowych, a odwrotnie nie będzie z tym problemu (sam mam na stałe zamontowane kilka partycji NTFS za pomocą ntfs-3g w Debianie i bardzo często przenoszę pliki między nimi i partycją ext3).
yantar
Member

KeFaS pisze:proponuję platformę AMD AM3 z procesorem Phenom II X4 940
Tyle, że ten Phenom jest na AM2+ :->
http://products.amd.com/en-us/DesktopCP ... f9=&f10=No
Przy takim budżecie, jeśli jeszcze odpada zakup dysków, napędów. To mozna złożyć na prawde konkretną maszyne.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

yantar, no jasne, sorry za pomyłkę. Na AM3 jest Phenom II X4 945.
No maszyna będzie konkretna, ale dyski to jak już napisałem, warto połączyć w RAID. A napęd to 100zł.
yantar
Member

KeFaS pisze:Phenom II X4 945.
Ten procesor nie jest z serii BE. Zatem z jego podkręcaniem nie jest tak różowo. Trzeba więcej motać w BIOS-ie zamiast zwyczajnie zwiększyc mnoznik, a w skrajnych wypadkach jest problem z osiągnięciem wyniku powyżej 3,4Ghz.
Nie ma co się szczypać i jak brać to 955/965 jesli wybiera się AMD. Czekając i zwlekając to człowiek nigdy by nic nie kupił. (sam mam te dwa procki na uwadze, może z pojawieniem się zapowiadanego 975 już będzie nowa rewizja rdzenia, która zmniejszy TDP, mnie sie aż tak nie spieszy). Za PII 945 przemawia w zasadzie tylko jego TDP 95W jak ktos chce kupic wydajny ale w miarę oszczędny komputer (do tego radeona HD 4770). I gitara.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

yantar, mnożnika już od dawna się nie zwiększa (poza selektami "exclusive" za 1500zł/sztuka) tylko kręci się poprzez FSB (HTT). Stabilna płyta na porządnym chipsecie, do tego chłodzenie i trochę się da wycisnąć. Nie będzie to aż tyle ile na Dualach, ale zawsze coś. IMO bez sensu płacić mniej-więcej 100zł za 100MHz, jeżeli o te kilkaset MHz to się każdy procesor podkręci. No chyba, że jak wspomniałem wcześniej, byłaby różnica w ilości cache, ale w przypadku tych modeli różnica jest chyba właśnie tylko w taktowaniu i cenie.
Zawsze można też kupić Duala selekcjonowanego i odpowiednią płytę i odblokować dodatkowe rdzenie. Ale to też wersja ekonomiczna no i nie ma na to gwarancji, jak się kupuje w ciemno.

Jeżeli chodzi o wspomnianym przez Ciebie Radku to do gier już jest zbyt słaby, a odpowiednio podkręcony Dual nawet wystarczy dla dwóch HD4890 (no może oprócz 1% gier, które są pisane pod 4 rdzenie).
Ale to same gry, a ten komputer będzie jakby "do wszystkiego". :-)
ODPOWIEDZ