XEN - wirtualizacja dzialajacego systemu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mousik2

XEN - wirtualizacja dzialajacego systemu

Post autor: mousik2 »

Witam
Ostatnio po głowie mi chodzi wirtualizacja.
Chciałbym przerzucić działający serwer na XEN-a lecz nie wiem jak się do tego zabrać. Bawiłem się trochę XEN-em, umiem uruchomić maszynę od podstaw (parawirtualizacja, pełna wirtualizacja z obrazu iso) lecz nie wiem jak to wygląda przy przerzucaniu działającego serwera. Czy da się to zrobić? W pomocy XEN-a jest napisane, że można utworzyć system z "nowego obrazu dysku" (opcja posiadania dysku lub obraz dysku z zainstalowanym systemem). Czy ktoś miał z tym do czynienia?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Był parę dni temu podobny temat. Nawet był link z większą ilością przydatnych Ci informacji. Jeśli będziesz miał jakieś konkretne pytanie to pisz.
mousik2

Post autor: mousik2 »

XenSource służy bardziej do instalacji serwera, dzięki któremu możemy monitorować maszyny wirtualne, tzn. najpierw muszę uruchomić serwer XenSouce, a potem zrzucać na niego obrazy maszyn. Za każdym razem gdy ładowałem z cd były problemy, albo się zawiesił albo zresetował.

Poszedłem na łatwiznę i znalazłem http://et.redhat.com/~rjones/virt-p2v/screenshots.html bardzo łatwe w obsłudze narzędzie. Dwa serwery już działają na Xenie.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ