pentagram freeqall jako serwer voip

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
aque

pentagram freeqall jako serwer voip

Post autor: aque »

Witam, zakupiłem ostatnio bramkę freeqall usb. Ponieważ mam działający w domu serwer, który chodzi 24/h. Pomyślałem, że uda się na nim zainstalować jakiś konsolowy komunikator voip, i zrobić tanim kosztem instalację voipa w domu. Lecz zauważyłem, że są problemy ze sterownikami pod Linuksa do tej bramki. Szczerze mówiąc to przeszukałem całe Google i znalazłem coś takiego usb-b2k i kb2kskype, ale z tego co przeczytałem to jest to tylko do skype, a jak wiadomo do kożystania ze skype potrzebne są x-y.
Przerabiał może ktoś już ten temat? Bo w internecie bardzo mało jest rzeczy na ten temat. Jeśli udałoby się wszystko skonfigurować takie coś by miało bardzo duże możliwości, bardzo tanim kosztem (bo ta bramka kosztuje około 50zl).
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

W tym momencie strzelę, ale czy myślałeś o instalacji Asteriksa-Trixboxa? Być może (nie wiem bo jeszcze tego nie robiłem) to oprogramowanie ma w "sobie" jakieś sterowniki do tego typu bramek.
aque

Post autor: aque »

Z tego co wyczytałem, to trixbox jest dystrybucją linuxową, ja wolalbym zrobić cos takiego na debianie.
Aktualnie walcze z usbb2k_api, dosyć dużym krokiem byłaby komunikacja telefonu z komputerem.
Gdy będą jakieś postępy napisze tu, prosze też o wszelkie informacje na ten temat, może ktoś wie coś wiecej.
ODPOWIEDZ