Problemy poinstalacyjne
Problemy poinstalacyjne
Witam. Na wstepie chce sie przywitac i przeprosic za brak polskich liter itp. Moim wytlumaczeniem jest to, ze komputer po instalacji Debiana nie nadaje sie praktycznie do uzytku i pisze z komorki.
Tak wiec, wlasnie zainstalowalem sobie Debiana amd 64 wersje stabilna (wedlug opisu na forum, zmiany takie, ze instalowalem w trybie graficznym). Mam juz na poczatku wiele probemow. Pierwszym i najwazniejszym jest to, ze po instalacji, Windows zaczal sie wieszac kilka minut po wlaczeniu. Prosze o szybka odpowiedz i nie usuwanie czy odpowiedzi w stylu poszukaj se w Google. Jest to sytuacja awaryjna. Jeszcze raz prosze o pomoc.
Moj komputer
intel core 2 duo e7300
asus p5q
2gb ram
geforce 9800
Tak wiec, wlasnie zainstalowalem sobie Debiana amd 64 wersje stabilna (wedlug opisu na forum, zmiany takie, ze instalowalem w trybie graficznym). Mam juz na poczatku wiele probemow. Pierwszym i najwazniejszym jest to, ze po instalacji, Windows zaczal sie wieszac kilka minut po wlaczeniu. Prosze o szybka odpowiedz i nie usuwanie czy odpowiedzi w stylu poszukaj se w Google. Jest to sytuacja awaryjna. Jeszcze raz prosze o pomoc.
Moj komputer
intel core 2 duo e7300
asus p5q
2gb ram
geforce 9800
Nie wiem jakie masz problemy (właściwie nic nie napisałeś) ale po instalacji Debiana dobrze jest zacząć np. od takiego tematu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Po instalacji Debiana, Windows zaczął się wieszać kilka minut po włączeniu.
Czyli jestem bez żadnego dobrze działającego systemu. Windows się wiesza a nad Debianem muszę popracować, tylko jak to zrobić bez dostępu do internetu (pytanie retoryczne)?
Będę wdzięczny za jakąś sensowną odpowiedź bo najwyżej będę musiał pożegnać się nie tylko z Debianem ale i Linuksami w ogóle (ile się nadenerwowałem przy nich to szkoda gadać).
Czyli jestem bez żadnego dobrze działającego systemu. Windows się wiesza a nad Debianem muszę popracować, tylko jak to zrobić bez dostępu do internetu (pytanie retoryczne)?
Będę wdzięczny za jakąś sensowną odpowiedź bo najwyżej będę musiał pożegnać się nie tylko z Debianem ale i Linuksami w ogóle (ile się nadenerwowałem przy nich to szkoda gadać).
No ale co tu można sensownego napisać? Instalacja Debiana nie ma żadnego związku z Windowsem. Jak chcesz to całkowicie wykluczyć, to przepisz mbr z poziomu instalatora Windowsa i sformatuj partycje z Linuksem na windowsowy system plików. Jeśli problem nie ustąpi, to załóż wątek na windowsowym forum.
Najwyraźniej ta idea przyświeca Ci od drugiego posta. Jak już napisano, Debian nie ingeruje w instalację Windows, więc nie powinien był nic w nim zmienić. Jak już to pytanie powinno być skierowane do użytkowników forum Windowsa, a nie Debiana.Garam pisze:Nie ma to jak kogoś zdenerwować i nabić sobie przy okazji posta, nie?
Szantażowanie nas tym, że pozbędziesz się Debiana i Linuksa na zawsze nic nie zmieni. W przeciwieństwie do panów z serwisu Windows, nie czerpiemy korzyści majątkowych ze sprzedaży i dystrybucji Linuksów.
Inaczej mówiąc, przedstaw problemy z Debianem, które uniemożliwiają Ci korzystanie z niego, a pewnie pomożemy je rozwiązać. Będziesz wtedy dysponował przynajmniej jednym działającym systemem.
Garam, wypadałoby zacząć od początku. Zanim przystąpiłeś do dzielenia dysku na partycje należało wcześniej sprawdzić dysk i istniejące partycje z poziomu działających na dysku systemów operacyjnych. Partycje windowsowe wymagają przed ich podziałem na nowe - sprawdzenia. Należy tego dokonać przynajmniej narzędziami dostępnymi w systemie: scandisk i defrag. Wypada wykonać porządek na dysku usuwając wszelkie śmieci itp. Kiedy dysk jest sprawny i dane poukładane, możemy przystąpić do tworzenia nowych partycji i instalacji innych systemów.
Prawdopodobnie obciąłeś jakieś fragmenty plików systemowych potrzebnych do działania Windows i to cały Twój problem.
Prawdopodobnie obciąłeś jakieś fragmenty plików systemowych potrzebnych do działania Windows i to cały Twój problem.
Przed instalacją Debiana miałem 4 partycje - 1 na Windows, 2 na pierdoły i ostatnią właśnie na Debiana i tylko ją dzieliłem na swap, / i /home.
Teraz po usunięciu Debiana i ponownej instalacji Windowsa dalej mam ten problem
Ba! Raz komputer zawiesił się na samej instalacji systemu. Dodatkowo nie jest to chyba zawieszenie samego Windowsa, a całego komputera (odcinany jest prąd od klawiatury i myszki).
Teraz po usunięciu Debiana i ponownej instalacji Windowsa dalej mam ten problem
Ba! Raz komputer zawiesił się na samej instalacji systemu. Dodatkowo nie jest to chyba zawieszenie samego Windowsa, a całego komputera (odcinany jest prąd od klawiatury i myszki).
Sprawdź i wykonaj porządek na dysku tak ja napisałem powyżej. Przed ponowną instalacją Windowsa usuń wszystkie ukryte katalogi z partycji windowsowych. Wykorzystaj do tego jakąś dystrybucję narzędziową Linuksa.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=64735#64735
Dla Ciebie odpowiedni będzie Knoppix lub grml.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=64735#64735
Dla Ciebie odpowiedni będzie Knoppix lub grml.