Przej

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Dalik
Beginner

Przejście z Fluxboxa na GNOME

Post autor: Dalik »

Mam już (prawie) w pełni skonfigurowany system używając Fluxboksa, jednak jest kilka programów, które są napisane dla GNOME i chciałbym z nich skorzystać.

Nie chcę łączyć Fluxboksa z GNOME więc myślę o zamianie.

Jak to będzie wyglądało technicznie?
Czy odinstalowując Fluxboksa, a w jego miejsce wkładając GNOME nie zniszczę sobie systemu?
Czy będę mógł wrócić do Fluxboksa gdyby GNOME mi się nie spodobało?
Jak wykonać poprawnie taką operację (abym miał w miarę czysty system po takiej zamianie)?
Jakie pakiety odinstalować?
Jakie dodać by zestaw GNOME był "chudy" (bez dodatkowych, zbędnych programów, które instalują się standardowo podczas pierwszej instalacji systemu)?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Dalik pisze:jednak jest kilka programów , które są napisane dla GNOME i chciałbym z nich skorzystac.
Ale w czym problem? Nie możesz ich sobie doinstalować? Całe środowisko na pewno nie będzie Ci do tego potrzebne.
Dalik pisze:Jak to bedzie wyglądało technicznie?
Normalnie, będziesz miał dwa środowiska i podczas logowanie będziesz mógł wybrać na które się zalogować, ustawić domyślne logowania itd. Nie ma potrzeby odinstalowywania Fluxboxa żeby korzystać z Gnoma.
Dalik pisze:Jakie dodać by ten GNOME był "chudy"
gnome-core
ODPOWIEDZ