Chodzi dokładnie o to, co w synapticu znajduje się pod:
Kod: Zaznacz cały
Własne filtry => Missing RecommendsKod: Zaznacz cały
Własne filtry => Missing RecommendsKod: Zaznacz cały
apt-cache depends pakietKod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep ii | awk '{print $2}' > zainstalowaneKod: Zaznacz cały
apt-cache depends lista_zainstalowanych_pakietów | grep Sugeruje > sugerowaneNa taką liste wystarczy po prostu:piter pisze:Po pierwsze stworzyłbym listę pakietów zainstalowanych w systemie: Kod:
dpkg -l | grep ii | awk '{print $2}' > zainstalowane
dpkg -l > lista.txtKod: Zaznacz cały
dpkg --get-selections | awk '{print $1}'Kod: Zaznacz cały
aptitude search ~Rrecommends:~i | grep -vE '^(i|v)'Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep ii | awk '{print $2}'|tr '\n' ' ' > zainstalowaneJest o wiele prostszy sposób na to:piter pisze:Po pierwsze stworzyłbym listę pakietów zainstalowanych w systemie:
Kod:
dpkg -l | grep ii | awk '{print $2}' > zainstalowane
aptitude search ~iKod: Zaznacz cały
aptitude search ~MMiałem na myśli tylko to, że dzięki tej komendzie mamy pełen wykaz zależności dla pakietu, ale po tym jak Ty "rozwinąłeś" swoją myśl widzę już, że chodzi o coś innego.ArnVaker pisze:Zobaczymy, co Akkon miał na myśli.
No właśnie chyba sam zaproponowałeś sobie rozwiązanie. Z tym, że ja bym raczej próbował z taką składnią (trzeba by to jeszcze potestować):ArnVaker pisze:Odpowiadając częściowo na moje pytanie:
Kod:
aptitude search ~Rrecommends:~i | grep -vE '^(i|v)'
Niby to działa, jednak nie pokrywa się z tym co mówi Synaptic.
aptitude search ~Rrecommends:~i | grep '^p'Stosując ten sposób trudniej jest wyłuskać wyłącznie nazwy pakietów. ]Akkon pisze:Jest o wiele prostszy sposób na to:Kod: Zaznacz cały
aptitude search ~i
aptitude search ~Rsuggests:~i | grep '^p'Kod: Zaznacz cały
aptitude search ~Rrecommends:~i ~Rsuggests:~i | grep -vE '^(i|v)'Kod: Zaznacz cały
apt-cache depends $(dpkg --get-selections | awk '{print $1}') | grep -E '(Poleca|Sugeruje)' | awk '{print $2}' | grep -vE '^<'Tak, ale w tej kwestii nie wyraziłeś się jasno o jakie pakiety chodzi. Zresztą to dla grepa przecież nie będzie problem:ArnVaker pisze:grep '^p' - pominięte zostaną pakiety usunięte, po których zostały pliki konfiguracyjne
aptitude search ~Rrecommends:~i | grep -c ^[cp]Tak, tak, już edytowałem tamtego posta. Bawiłem się trochę tymi poleceniami i po prostu wkleiłem nie to co trzeba.ArnVaker pisze:Myślałem, że rozmawiamy o pakietach polecanych, a nie sugerowanych...
Ja nie :-P Od początku podejrzałem, że obydwa programy inaczej podchodzą do tego. Zresztą porównaj wyniki wyszukiwania zależności w pakietach przy użyciu apt-cahe. To zresztą potwierdza tezę, że te programy inaczej radzą sobie z tymi zależnościami przy instalacji. Być może stąd wynika zalecenie by nie mieszać obydwu narzędzi.Okazuje się, że obaj byliśmy w błędzie. To co pokazuje Synaptic zawiera pakiety polecane i sugerowane (nie wiem czy wszystkie)
Jesteś pewny, że to nie wina błędnej składni, bo na moją głowę to aptitude jest bardziej rygorystyczne i prędzej bym synaptica podejrzewał (zgodnie zresztą z tym co sam na ten temat napisałeś) o "zawyżanie" liczby pakietów.Aptitude znajduje o wiele więcej pakietów. Synaptic pokazuje mi ich 238, natomiast powyższe polecenie aż 918.