Witam.
Przymierzam się do instalacji z wykorzystaniem zaszyfrowanej partycji lvm i mam pytanie.
Jeżeli zaszyfruje partycje główną / i /home (oczywiście poza partycją /boot) to co w przypadku gdy chciałbym przeinstalować system? Czy stracę wtedy dane z /home, przecież chyba muszę usunąć i stworzyć nowy lvm?
Proszę o wypowiedź osób, które już to przerabiały.
szyfrowanie na lvm
Sam nie przerabiałem dokładnie takiej sytuacji, ale nie jestem też całkowicie niedoświadczony :mrgreen: - skoro nikt nie odpowiedział do tej pory, to czuję się upoważniony do zabrania głosu.
LVM powinno być wykrywane przez instalator na CD. Na pewno wykrywane jest przez różnej maści recovery-CD, więc nie powinien być to problem.
Dlaczego chcesz usuwać LVM? Przy ponownej instalacji systemu możesz chyba odtworzyć/zreinicjalizować LVM (przez "ponowną instalację" systemu rozumiem zainstalowanie na świeżo sformatowanym /root, a nie żadne "sprytne lub niesprytne" rozwiązania innego rodzaju, które można sobie wyobrazić).
Powinno zainteresować Cię np. to:
HOWTO: install and reinstall on an encrypted LUKS/LVM system
oraz to:
HOWTO: re-install / upgrade over existing dm-crypt / LUKS system
Pozdrawiam
-5tan
P.S. Sprawdziłbym u siebie jak to jest z tym wykrywaniem woluminów logicznych (LV) przez instalator systemu, ale na razie nie mam możliwości (backup systemu), więc albo poczekasz, albo sprawdzi to ktoś inny...
EDIT:
W razie czego zapoznaj się z poleceniami lvmdiskscan oraz lvscan.
Gdy już odnajdziesz, to aktywujesz wszystkie woluminy logiczne za pomocą
LVM powinno być wykrywane przez instalator na CD. Na pewno wykrywane jest przez różnej maści recovery-CD, więc nie powinien być to problem.
Dlaczego chcesz usuwać LVM? Przy ponownej instalacji systemu możesz chyba odtworzyć/zreinicjalizować LVM (przez "ponowną instalację" systemu rozumiem zainstalowanie na świeżo sformatowanym /root, a nie żadne "sprytne lub niesprytne" rozwiązania innego rodzaju, które można sobie wyobrazić).
Powinno zainteresować Cię np. to:
HOWTO: install and reinstall on an encrypted LUKS/LVM system
oraz to:
HOWTO: re-install / upgrade over existing dm-crypt / LUKS system
Pozdrawiam
-5tan
P.S. Sprawdziłbym u siebie jak to jest z tym wykrywaniem woluminów logicznych (LV) przez instalator systemu, ale na razie nie mam możliwości (backup systemu), więc albo poczekasz, albo sprawdzi to ktoś inny...
EDIT:
W razie czego zapoznaj się z poleceniami lvmdiskscan oraz lvscan.
Gdy już odnajdziesz, to aktywujesz wszystkie woluminy logiczne za pomocą
Kod: Zaznacz cały
# vgchange -a y